Pages

dinsdag 22 december 2009

Van kansen & passie naar focussen op kansen


2009 was het jaar van kansen en passie. 2010 gaat het jaar van focussen op diezelfde kansen worden.
Dat is in het kort mijn terugblik en mijn voornemen.

Het afgelopen jaar heeft voor mij in het teken gestaan van kansen. De kans om van functie te veranderen en de kans om te gaan werken met en geinspireerd te worden door een aantal geweldige nieuwe collega's. Elke dag beginnen met een 10 geeft dat gevoel wel goed weer. En kansen krijgen creëert passie. Bijvoorbeeld in de vorm van de Alles-is-liefde-crew. Want dat sluimert natuurlijk lekker passievol door.

Biebsearch is een traject wat ik al vanaf de zijlijn in 2008 bezag en ook wel meemaakte, maar wat in 2009 me echt te pakken kreeg. Landstede VO is een geweldige scholengroep met zoveel verschillende profielen en stijlen dat het elke keer weer een net wat gespecificeerde aanpak vergt. Ik ben heel erg trots op alles wat we daar mogen doen namens de verschillende bibliotheken van Overijssel. Met zo af en toe een mooie opening als kers op de taart.
Ook daar werk ik samen met bijzondere locatiedirecteuren, docententeams en groepen leerlingen die me maar blijven verbazen. Maar ook mijn eigen (inter)provinciale collega's zijn zo fijn om mee samen te werken.

Dit concept is nog niet af en gaan we verder doorontwikkelen. Want het mooie is dat we welkom zijn op de diverse scholen en dat ik elke keer weer opnieuw leer van de contacten en de gesprekken. Het goede nieuws is, dat we als bibliotheken echt zo veel te brengen hebben! Dat er nog zoveel is wat scholen niet van ons weten en dat we het ook op digitaal gebied echt niet slecht doen. Het is eerder zo dat we soms de neiging hebben eerder te hard dan te langzaam te lopen qua enthousiasme en kennisoverdracht.

23 onderwijsdingen is ontsproten en zo langzamerhand ook aan het ontluiken. Naast de dingen voor het primair onderwijs die ook al heel vergevorderd zijn, zijn er natuurlijk veel meer van dit soort initiatieven die zich naast elkaar bewegen. Dat geeft in ieder geval duidelijk de noodzaak aan van onze ingezette beweging.

Daarnaast ben ik in het eerste deel van het jaar mediacoach geworden, ben ik 23 dingen coach geweest van een aantal geweldige groepen, heb de cursus creatief denken gevolgd en ben ik naar de Educa in Berlijn geweest en was ik een klein onderdeel van de I&I en het nvb-congres waar Andrew Keen me vooral boeide. En natuurlijk Ugame Ulearn en de tweetup van Maxime Verhagen!

Ik ben heel veel onderweg geweest. Niet alleen in den lijve, maar ook door middel van tweets en door het volgen van een breed netwerk van mensen die mij interesseren en boeien. Twitter heeft er wel voor gezorgd dat ik minder ben gaan bloggen, dat is de andere kant van de medaille. Veel van mijn huidige informatie en artikelen verkrijg ik via mijn twitternetwerk en ik merk dat ik daardoor ook wat minder feeds lees. Dat past wel goed in de trend van vertrouwen op en in je netwerk leggen.

Verder heb ik als gadgetminnende dame heel wat nieuwe snuisterijen aan mijn verzameling mogen toevoegen. Dat was een leuke bijkomstigheid van het afgelopen jaar. E-readers zijn in ieder geval een trend waar we als bibliotheken niet meer omheen kunnen. Net zo min als het mobiele internet en het altijd en overal bereikbaar zijn.

Maar 2010 gaat het jaar worden van de focus. Op allerlei fronten. Ik zie op bijvoorbeeld het blog  van Jan ook het woord actie terugkomen. Maar aan actie heeft het ons echt niet ontbroken! Ik vind dat we een beroepsgroep zijn waar er heel hard gewerkt wordt aan onze toekomst en ook richting onze klanten.
Er valt nog heel wat winst te halen door het aanbrengen van focus. En dat is, denk ik, ook een van de argumenten geweest om de innovatiegelden op de door hun gekozen manier te verdelen.

Deel van mijn focus gaat in ieder geval de masterclass Biebsearch zijn die in februari van start gaat. Dat wordt nog een pittige klus waar ik wel wat focus bij kan gebruiken.

Foto van Federico Soficci

5 opmerkingen:

Astrid zei

En weer zo'n mooie foto!
Wat een leuk jaar was het hè. Ook leuk om weer door je blogarchief te scrollen en veel ohja-momenten te ervaren. Alsof je het jaar nog even mag overdoen ;-)

Tot in 2010!

Jan Klerk zei

Hey Annemarie. Nogmaals mijn lof en bewondering voor jouw rotsvaste vertrouwen. Ik vind dat persoonlijk heel inspirerend en ik hoop nog heel veel van jou superoptimistische blogjes en tweets te lezen. Ik heb verder een paar korte opmerkingen bij je jaaroverzicht. Er zijn in het afgelopen jaar belangrijke slagen gemaakt. De focus op verbetering van de 'informatiearchitectuur'. De focus op de 'connectie met de collectie'. De focus op 'de content naar de gebruiker brengen' waar biebsearch ook een exponent van is. De focus op mediawijsheid met alle variaties op 23 Dingen die daarbij horen. En het is goed dat er flink geld in wordt gestoken. Toch gaat bij mij het onbehaaglijke gevoel zoals Gerard dat treffend omschreef er niet van weg. Bibliotheekgebruikers kunnen weliswaar straks steeds gemakkelijker en steeds sneller 'any time en anywhere' gebruik maken van producten van bibliotheken. Daarvoor worden dankzij forste investeringen de wegen flink verbreed, de technische middelen flink vernieuwd en vindt er integratie plaats met infrastructuren van andere instellingen. Maar in principe gaat het steeds om vernieuwing op basis van bestaand aanbod. De grote vernieuwers in medialand vernieuwen ook voortdurend hun bestaande aanbod maar ze stoppen ook veel tijd geld en energie in hun laboratoria en komen voortdurend met creatieve werkelijk nieuwe zaken. Waar is ons gezamelijk bibliotheeklaboratorium en wie beheert en financiert dat vraag ik me dan af. En hoe moet het met werkelijke creatieve vernieuwing als er na 2011 geen bibliotheekvernieuwingsgeld meer beschikbaar is? Bij die werkelijke creatieve vernieuwing denk ik dan aan verbindingen van content, techniek en menselijkheid die de bibliotheek als community, als mensenbinder en verbinder profileert.

Jan Klerk zei

...profileren bedoel ik natuurlijk in de laatste zin:)

Annemarie van Essen zei

@Astrid. Ik ben nogal van de foto's inderdaad. Het is was absoluut een leuk jaar!

@Jan. Misschien ben ik ook wel naïef om zo in het goede te blijven geloven Jan.

Je hebt gelijk. Het gaat inderdaad om vernieuwing die aansluit bij ons huidig aanbod. Maar tegelijkertijd denk ik dat er gaandeweg ook een weg komt naar 'nieuw'.
Ik denk dat de echte vernieuwing momenteel heel lokaal ligt in het vernieuwen van bestaande contacten. Dat is de enige manier waarop we inderdaad weer een mensenbinder kunnen worden op lokaal niveau: Overal aanwezig zijn.

Aan de andere kant zou het van de zotte zijn als verniewing zich alleen maar voltrekt in die plaatsen waar er vernieuwingsgeld nu voor is vrijgemaakt. Dat zou betekenen dat bibliotheken zich niet geroepen voelen om zonder extra financiën te concentreren op vernieuwing van hun diensten. Dat denk ik niet, tenminste: dat hoop ik niet.

Een van de wezenlijke vragen die ik zie is, dat we als bibliotheken nog niet loskomen van datgene waar we ons zo door gebonden voelen: boeken en informatie.

Creatieve vernieuwing zit 'm in de kleine elementen. Zit 'm in een bibliotheek als DOK die er voor zorgt dat er ook weer creativiteit wordt doorgegeven. Vernieuwing zit in een aantal innovatieve denkers (waaronder ik jou schaar!) die de rest van 't land wakker houden door kritisch te blijven en te denken.

Ik denk echt niet dat we er nu zijn met vernieuwing. Wat ik wel denk is dat de echte vernieuwing op kleine schaal gebeurd en dat dit soort dingen als een olievlek zich gaan verspreiden. Gewoon... heel langzaam en soms ook heel onopgemerkt.

Jan Klerk zei

Ik zou positief denken zeker niet gelijk willen schakelen aan naïviteit. Wat je zegt over het vernieuwen van je bestaande contacten vind ik heel waar. Het kan geen kwaad denk ik als daar meer over gepubliceerd zou worden. Ik krijg de indruk dat veel bibliotheken nog weinig ideeën hebben hoe je dat inhoud moet geven. Over vernieuwing en financiën. De echte vernieuwing begint tussen de oren, dat kost helemaal niets. Wat je zegt over de kleinschalige vernieuwing: ik hoop dat er voor die lichtpuntjes aandacht is te midden van het grootschalig landelijk aangestuurde vernieuwingsgeweld. Laten we er als bloggers in ieder geval aandacht voor vragen!

.