Pages

donderdag 31 januari 2013

Hoera voor de Excellente School en ons aanbod voor bijna-excellente scholen

Untitled

"Een voorhoede van 31 basisscholen en 21 scholen in het voortgezet onderwijs mogen zich vanaf maandag 4 februari als eerste ‘excellent’ noemen. Staatssecretaris Dekker reikt dan de predicaten Excellente School 2012 uit, tijdens een feestelijke ceremonie in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Afgelopen jaar konden scholen zich aanmelden voor het predicaat Excellente School. 90 basischolen en 52 scholen uit het voortegezet onderwijs grepen deze kans. Een jury van experts uit de onderwijspraktijk onder voorzitterschap van prof. dr. Fons van Wieringen (oud-voorzitter van de Onderwijsraad) heeft vervolgens de scholen bezocht en beoordeeld...lees hier verder...

De kamerbrief geeft nog wat meer details

Mede aan de hand van de reacties uit het veld, heeft de juryvijf excellentiecriteria vastgesteld:
1) zeer goede resultaten, breed opgevat;
2) de wijze waarop de school omgaat met de omstandigheden van de school;
3) de inrichting van het onderwijsproces;
4) de mate waarin het onderwijsproces bijdraagt aan behaalde resultaten;
5) het excellentiebeleid van de school, zoals aandacht voor excellente en goedpresterende leerlingen, inpassing van zorgleerlingen en aandacht voor de vormende taak van de school.

Dat is geweldig nieuws! 31 basisscholen en 21 VO scholen zijn excellent

Daarvan kunnen we vinden dat dat gedoe is, niet past in een doe-maar-gewoon samenleving. Maar tegelijkertijd weet ik dat ik als ouder toch blij word van een school die me durft te laten zien dat ze goede resultaten leveren. Maar dat ze ook durven mee te doen aan een toets der Overheid. 160 deelnemers

Zo’n 107 basisscholen en 57 scholen in het voortgezet onderwijs hebben zich aangemeld voor het predicaat ‘Excellente School’ en hebben zich durven laten toetsen. Chapeau!
Grofweg 1/3 van de aangemeldde basisscholen en grofweg iets onder de helft van de aangemeldde VO-scholen vormen de voorhoede van de fundamenten van onze samenleving. Want hoe moet je anders die organisaties noemen waaraan wij onze kinderen toevertrouwen, waar wij onze nieuwe collega's van mogen betrekken en waar we allemaal met elkaar door gevormd zijn vanuit ons eigen verleden. Ten goede en ten.. bijzondere.

En nu het aanbod van de Verenigde Bibliotheken der Nederlanden

Voor de bijna-excellente scholen heb ik een aanbod: daar kunnen wij bij helpen lieve overheid en lieve scholen. Want wij, Verenigde Bibliotheken der Nederlanden, wij zijn er klaar voor.
Er ligt een intern 10-punten plan klaar voor de Bibliotheken dat u gerust kunt inzien en mag verbeteren:
Samenvatting  en opmaat: (ons lokale, provinciale en landelijke plan)

Voor het basisonderwijs hebben we een prachtige structurele samenwerkingsvorm om nog excellenter te worden: De Bibliotheek op school.

Voor het Voortgezet Onderwijs doen we dat ook al en ondersteunen we samen vanuit Biebsearch en de Bibliotheek op School VO gezamenlijk het VO en MBO.

Collectie, Lezen, Mediawijsheid en informatievaardigheden. Wij zijn er al mee uit de voeten.

Wedden dat we samen ervoor kunnen zorgen dat er in 2013 niet alleen meer aanmeldingen voor excellente scholen zijn, maar dat we er samen ook Excellente Scholen van kunnen maken!

U mag me bellen.

2 opmerkingen:

Zomer65 zei

ik zou er enthousiast van worden... o ja dat was ik al ;-)
Gisteren weer gezien hoe blij men kan worden van samenwerking met scholen

Annemarie van Essen zei

Dag Erna
Wat een energie komt er dan opeens vrij, vind je niet?

.