Pages

donderdag 12 januari 2012

Eerste samenwerking Biebsearch in Brabant van start in Veldhoven!

Dat ik 'van' Biebsearch ben, is bekend zo langzamerhand. Maar lang niet iedereen weet hoeveel krachten er in het Nederlands Bibliotheeknetwerk al zitten die gezamenlijk werken aan dit concept. Ik noem het vaak het Koninklijke meervoud: Wij, Bibliotheken der Nederlanden.

Dat we het samen doen en daarmee een mooi verhaal kunnen en mogen vertellen aan het onderwijs vind ik meer en meer een bijzondere vanzelfsprekendheid. Vooral wanneer mijn collega's in het land prachtige succes mogen ervaren.

Heerenveen, Nijmegen, Schiedam.

Angélique de Kort is de projectleider Biebsearch vanuit Brabant. Er wordt hard gewerkt om samen met het onderwijs te zoeken naar samenwerkingsvormen. En enthousiast, zoals ik haar ken, komt Angélique met het nieuws van de eerste Biebsearchsamenwerking in Brabant .

Bibliotheek Veldhoven en het Veldhovense Sondervick College gaan intensief samenwerken in het kader van het Biebsearch-project. De bibliotheek komt vanaf begin volgend schooljaar vrijwel letterlijk in de school. Met digitale en fysieke materialen maar vooral ook met haar expertise op het vlak van leesbevordering en media- en informatievaardigheden.

Biebsearch is een samenwerkingsproject tussen de bibliotheek, het primair onderwijs en voortgezet onderwijs en MBO’s dat de bibliotheek letterlijk in de school brengt. Het project verrijkt scholen met direct beschikbare digitale content en fysieke materialen. Via de implementatie van een zoekvenster op de homepage van de Electronische Leeromgeving wordt de collectie van de bibliotheek direct toegankelijk voor zowel leerlingen als docenten van de scholen. De digitale content is onmiddellijk beschikbaar en fysieke materialen zoals boeken, cd’s en dvd’s kunnen besteld worden. Op deze manier worden zowel de materialen van de school als die van de bibliotheek in één omgeving aangeboden.

Het Sondervick College heeft voor het Biebsearch-project gekozen omdat het aansluit bij het beleid van de school, dat erop gericht is het onderwijs geleidelijk te digitaliseren. A. van Beurden, rector van het Sondervick College: “In alle lagen van onderwijs doen leerlingen het komende jaar ervaring op met de inzet van draadloze apparatuur in de klas. We streven ernaar dat deze wijze van werken over vier á vijf jaar is ingevoerd en dat een groot deel van de boeken dan is vervangen door digitaal materiaal.”

Lees hier en hier  en hier verder.

Wat een mooie dingen gebeuren er toch op het snijvlak van onderwijs en bibliotheken. En: wat een bevlogen mensen met hart voor de zaak werken er in beide sectoren!

2 opmerkingen:

Astrid zei

Wow, gebeuren er toch nog mooie dingen in m'n geboorteplaats! Gefeliciteerd

Annemarie van Essen zei

Ik zal de felicitaties doorgeven

.