Pages

maandag 27 juni 2011

Niet zien wat er wel is

Total Station
Landmeters hebben een bijzonder vak. Ze zien van alles wat niet zichtbaar is, maar wel bestaat. Ze maken van kale, lege grond een zee van paaltjes waarbij zij uitzetten wat de leefgrond wordt voor mensen die hun hypotheekakte voor een nieuwbouwhuis hebben ondertekend. Landmeters zorgen dat een brug in het midden bij elkaar komt, vertellen waar wegenbouwers de weg kunnen leggen, houden in het oog of grond en huizen niet teveel verzakken in tijden van noeste bouwprojecten en praten in een eigen taal. Landmeters maken een onoverzichtelijke wereld inzichtelijk in kaarten en coördinaten.

De meeste mensen hebben wel eens met het kadaster te maken gehad. Bijvoorbeeld bij het kopen van een huis, het vastleggen van grenzen of omdat er in de krant een stuk stond over bijvoorbeeld ruilverkaveling. Check ook zeker eens Vind je eigen huis en Historiekaart.
Ik zie niet altijd wat er wel is of wat er gaat komen. Dat is maar goed ook, want niet alles kan ik begrijpen of in perspectief plaatsen. Zo ligt er onder onze voeten 11.500 kilometer gasleiding door heel Nederland. Een kleinigheidje wat -als je het niet goed op je vizier hebt- zelfs een woningbouwvereniging duur kan komen te staan.

Iemand die op dit moment als vooruitgeschoven vertaler van Bibliotheek.nl aan de slag is, is Jan Klerk. Wat mij betreft doet hij werk als (biblio)landmeter om voor de mensen in de bibliotheekbranche alle ontwikkelingenzichtbaar in kaart te brengen.

Het is mooi om te zien hoeveel stukken er al zijn geschreven die gezamenlijk een heel verhaal vertellen. Dat verhaal wordt gelukkig meer en meer gedeeld. Die duidelijkheid is verhelderend en laat me zien wat ik in het grote plaatje niet zie terwijl het er wel is.

2 opmerkingen:

Jan Klerk zei

Het antwoord liet helaas nog een kookbeurt op zich wachten. Dank je voor deze fijne post Annemarie! Ik vind het geloof ik wel een mooie rol, landmeter zijn.
Grtz Jan

essen2punt0 zei

Landmeter is een prachtig vak en een mooie rol om te vervullen. :)

.