Pages

woensdag 19 januari 2011

Wat doe je als je een sigaar niet kunt trekken?

Holtenschealmanak1926


Het huis van mijn ouders biedt een ongekende schat aan schatten, documenten en houtwerk. Mijn vader is een groot deel van de fotocollectie aan het inscannen en mijn moeder weet juist weer veel van de verhalen erbij te vertellen.

Afgelopen week dook er weer een juweeltje op uit het 'kantoortje' van mijn vader achterin de werkplaats: de Holtensche almanak van 1926. Het is een stukje geschiedenis wat onder je handen tot leven komt. Mijn opa's handschrift komt op veel bladzijden voor en maakt dat het een heel andere waarde krijgt dan zomaar een boekje.
Ik kan erg genieten van een dergelijk kijkje achteruit in de geschiedenis. Gelukkig heeft mijn vader het allemaal ingescand en kan ik het via Scribd , Flickr of via YouTube weer delen.

Op 26 februari is er iemand uit het dorp vertrokken naar Indiƫ.
Zo is mijn opa op 31 maart 1926 van school gegaan (Hij was van 1911, weet u nog?) En op 10 april 1926 staat 'Voor het eerst heen timmeren geweest'.
Dat is een heel belangrijk moment geweest in zijn leven, stel ik me zomaar voor. Dat is waarmee het allemaal begonnen is en waaruit hij later aannemer geworden is. Hoe zal zijn leven er toen uit hebben gezien. Zo her en der duikt er een klein brokje informatie op. Het zou zo kunnen thuishoren in een aflevering van Verborgen Verleden.

Op pagina 12 snap ik opeens wat 'schoon aan de haak' betekent. Dat heb ik me eigenlijk nooit zo gerealiseerd. Zo vind ik op zoveel verschillende bladzijdes wijze lessen, mooie zinnen en keurige, keurige mopjes.

'Een dame die voor 't eerst den Holterberg bezocht passeert een boerderij, waar de koeien haar aangapen.
"Wat kijken die beesten naar mij", zegt ze tegen den boer.
"Ja" antwoordt deze, "dat komt door uw roode japon".
"Gut, ik wist wel, dat die wat uit de mode is; maar dat die dieren daar nu verstand van hebben, wie had dat gedacht".

Natuurlijk zoek ik naar de bibliotheek. (pagina 91 voor de liefhebbers)
bibliotheekholten 1926

En wat doe je als je een sigaar niet kunt trekken?
Het antwoord staat op pagina 7.
Dan probeer je 'm te schuiven.

Geen opmerkingen:

.