Pages

vrijdag 21 januari 2011

Beelden van vroeger: de jaaroverzichten van de NOS

Avoid camera shake  by adopting a stable position

Al in 2010 ging het via Twitter een snelle ronde: alle NOS jaaroverzichten online en te embedden. Vooral dat laatste vind ik interessant. Want op die manier kun je dus op alle mogelijke plaatsen deze overzichten invoegen in wat voor een website dan ook.
De toelichting verhaalt over zwarte gaten en de schatkamer van de Nederlandse televisiejournalistiek. Hier las ik ook dat ze ook al op DVD verschenen zijn. Ik ben blij dat ze nu ook online zijn. Met het oog op 'leven in de cloud of uit je tas', kleine netbookjes en internetpoorten zoals IPads en PDA's passen DVD's niet altijd meer in de manier van gebruik van de huidige consument.

Had ik het in mijn vorige bericht over 100 jaar terug en een bos gebruiken als achtergrond. Nu gaat het om meer dan woorden en zie je de wereld van toen onder je ogen veranderen. Beeld en geluid maakt toch dat het nog beter binnenkomt dan het omzetten van woorden in eigen plaatjes in je hoofd.

De jaaroverzichten geven een beeld van de wereld en hoe deze in de loop der tijd veranderd is. Het taalgebruik is keuriger te noemen, de diverse onderwerpen misschien braver. Maar de impact van veel van de onderwerpen is immens en kun je nu in een historisch perspectief plaatsen omdat je weet wat de gebeurtenissen van toen hebben betekend in de jaren erop.

Dat maakt dat deze overzichten goed te gebruiken zijn in het onderwijs. Omdat ze laten zien hoe onze na-oorlogse samenleving van 1956 tot en met 2010 in beeld is gebracht. De toonzetting is anders en de onderwerpen belicht met kennis van toen. Dat betekent ook dat je als docent je lessen kunt verlevendigen met beeldmateriaal dat via een digibord kan worden bekeken.

Maar ook voor bibliotheken lijkt me dit een prachtig medium om bijvoorbeeld in een hoekje van je bibliotheek via een pc of tablet deze jaaroverzichten te tonen. Ik zie op de mooie leestafel wel een schermje passen waarop je deze jaaroverzichten laat draaien. Wat dacht je van al die mannen die meegaan om de tas van hun vrouw te dragen. Of de net gepensioneerde die nog probeert vast te houden aan een dagelijks of wekelijks ritme. Hoe zit het met de verblijfsfunctie van onze prachtige gebouwen?
Het lijkt me geweldig om het grote WII-, Playstation- of Xbox-scherm voor de jeugd die 's middags vrij is, 's ochtends te benutten voor dit soort dingen.

Het lijkt mij een experiment waard om koffiemorgens aan te kondigen waarbij de diverse jaargangen getoond gaan worden. De historische vereniging kan hier vervolgens een extra half uur aan koppelen over de plaatselijke bewegingen in dat jaar en Seniorweb of de mediacoach van de biblitoheek houdt haar maandelijkse speeruur daaropvolgend omdat er toch altijd nog vragen zijn over 'hoe werkt zoiets dan wanneer ik dat thuis wil'.

Geen opmerkingen:

.