Pages

maandag 17 januari 2011

1911 is alweer 100 jaar geleden


Created with flickr slideshow from softsea.

In Holten ligt het wereldtijdpad.

Het Wereldtijdpad is een wandelroute in de omgeving van de Holterberg, op de grens van Twente en Salland (gemeente Rijssen-Holten). Het traject is in totaal 50 km lang en bestaat uit negen aan elkaar geschakelde rondwandelingen van vier tot tien kilometer. Elke wandellus voert de wandelaar door een andere periode van de geschiedenis. 

Langs de route staan meer dan 2000 jaarpaaltjes, voor ieder jaar van onze jaartelling één. Op de paaltjes staan wetenswaardigheden uit het betreffende jaar. Feiten die betrekking hebben op gebeurtenissen in de regio, Nederland, Europa en in de rest van de wereld.

De website geeft niet direct een volledig overzicht van alle informatie op de paaltjes. Wel mooie downloads met werkbladen en extra informatie.

We wonen zo dicht bij de berg dat het logisch is dat we de paaltjes tegenkomen. Ze vormen onderdeel van veel van de toeristische routes door de berg en naar de berg toe. Natuurlijk heb ik mijn eigen geboortejaar al eens opgezocht en daarnaast is het een andere vorm van 'lopen'. Nieuwsgierigheid maakt dat je toch zo her en der eens kijkt wat er op de paaltjes geschreven is.

Vanmiddag liepen we langs 1911. Het jaar waarin mijn grootvader geboren is en dus een deel van mijn familiehistorie ligt.
Maar ook werd 100 jaar geleden de Mona Lisa gestolen uit het Louvre, kon je op Koninginnedag nog een rondje rondom de kerk vliegen en verscheen de novelle 'de Uitvreter'. Wat een manier om een bos, wat gewoon een bos blijft, toch heel anders te benaderen en te bezoeken.

Wat blijft er over 100 jaar beklijven van 2011? Internet, twitter, overstromingen, wikileaks, politiek? Zeg het maar. De tijd zal het leren.

Geen opmerkingen:

.