Pages

dinsdag 19 oktober 2010

Schrijfopdracht over creativiteit: een stokje

Kleuren

Weten jullie nog: de blogkermissen die in de diverse biblioblogs hun plek vonden en weer verdwenen? Zelf heb ik er ook nog een gehost en dat deed ik met bijzonder veel genoegen.

Ik moest er weer even aan denken toen ik het weblog van Jan las met zijn schrijfopdracht over creativiteit.

De vragen die hij stelt zijn interessant genoeg om zelf ook eens te onderzoeken.
"Waar haalt een schrijvend mens zijn inspiratie vandaan?
En wat doe je als de creativiteit er gewoon niet is?"

Tja.. waar haal ik mijn inspiratie vandaan? Uit weblogs, berichten, twitter, vooral twitter en uit de mensen om me heen. Dat betekent meteen dat ik ook over veel onderwerpen waar ik wel veel mee te maken heb niet al te veel kan schrijven. Gewoon omdat ik er zelf te diep inzit of omdat het zich allemaal nog niet uitgekristalliseerd heeft en de tijd nodig heeft en geen weblogpost. Dat kan. Maar dat maakt het wel lastig om te schrijven. Vooral ook omdat ik graag associatief schrijf, maar minder gemakkelijk een beleidsstuk uit mijn vinger voel komen. De woorden glippen nu eenmaal gemakkelijker uit mijn mond dan uit mijn hand. Daarnaast voel ik me minder verwonderd door alle nieuwe internet-zaken en meer en meer overweldigd door weer alle nieuwe ontwikkelingen die er te volgen zijn.

En wat doet een mens die overweldigd raakt van alle nieuwe mogelijkheden? Juist, vasthouden aan bekende patronen.
Een collegaatje werkt heel graag met Google reader, maar aangezien mijn RSS-tijd begon met Netvibes voel ik er nog weinig voor om me helemaal in Google reader te verdiepen. Dat gaat gerust wel komen op het moment dat Google reader beter samenwerkt met alle iPhone en iPad-apps. Ik ken mijzelf.

Waar zit creativiteit? Op dit moment zit mijn creativiteit in veel van de presentaties die ik geef en de moeite die ik neem om ook daarvoor weer wat nieuws te schrijven of te bedenken. Ook dat is creativiteit. Gesprekken met vrienden, collega's geven inspiratie en creativiteit.
Maar niet altijd voor een weblog..

Maar is het schrijven van een weblog nu creatief werken of gewoon je ertoe zetten? Dus heeft het dan te maken met inspiratie of gewoon met prioriteiten (her)stellen?

2 opmerkingen:

Unknown zei

Moest je jezelf er echt toe zetten, om dit te schrijven? Misschien ligt de sleutel voor het antwoord op je laatste vraag daar?

Als je tijd genoeg hebt komt inspiratie wellicht sneller in beeld dan het stellen van prioriteiten. Als je het druk hebt is dat precies andersom.

Zo ervaar ik het tenminste.

essen2punt0 zei

Ruimte geven betekent vaak ook ruimte krijgen wanneer het gaat om een onderwerp.

Je hebt wel gelijk wat het tijd-aspect betreft. Er gaan nu eenmaal niet meer uren in de dag dan ik nu besteden kan (of ieder ander ;)) Dat betekent inderdaad dat ik mijn focus momenteel heel bewust ergens anders houd omdat voor mijn 'thuis' er anders het meeste op inboekt. En laat ik dat nu een van de meest wezenlijke onderdelen van mijn leven vinden :)

.