Pages

donderdag 20 november 2008

Blogkermis: van professioneel consument naar producent


Zoals ik hier al schreef heb ik een zuurstok gekregen van Jan Tweepuntnul mits ik natuurlijk de blogkermis de lucht in wilde slingeren. De zuurstok heb ik al lang en breed achter mijn kiezen, maar de blogkermis moet nog van start.

Een blogkermis is een verzameling postings rond een thema. Op deze manier laat je een thema los in de hoop een aantal bloggers op hun eigen onnavolgbare wijze dit thema te laten invullen. In dit geval start ik het onderwerp, en daarop wordt door verschillende bloggers binnen een bepaalde tijd geantwoord in de vorm van een posting. (Is mijn hoop, natuurlijk) Link in ieder geval naar mijn originele post en laat als het kan een korte reactie met jouw link achter op mijn weblog. Jullie hebben tot 17 december (2008, dames en heren) de tijd om te reageren. In de laatste weken van dit jaar laat ik daar dan nog mijn creatieve idee op los.

Tijdens een brainstorm over de nieuwe vaardigheden en competenties van medewerkers digitale bibliotheek schoot me een opmerking van een van mijn collega's binnen. Het ging over nieuwe producten, ideeën en samenwerkingsvormen. Over het kunnen behappen van al die vaardigheden en competenties die anders zijn dan hiervoor. Of die anders lijken te zijn.

Bibliotheeklanders zijn heel goed in consumeren van informatie. We zijn goed in het geven van een oordeel, beoordelen en het vinden van onze weg. Maar we zijn veel minder goed in het produceren van eigen content of in het vertalen van content naar onze eigen versie daarvan. Is deze cultuuromslag nodig om aansluiting te krijgen bij onze veeleisende klanten en wie zou dat moeten doen? Moeten we dat überhaupt wel doen?
Of is het juist nodig om te zoeken naar partners in crime die die slag al gemaakt hebben?
Ofwel: moeten we consuminderen, produmeerderen of zijn er nog andere opties die er voor ons liggen?

Game on! Kies het kermiskraampje naar wens en laat jouw visie los!


foto van Netream

19 opmerkingen:

WoW!ter zei

Niet het makkelijkste onderwerp om aan te snijden...

Astrid zei

Maar zo'n uitdaging ga je toch niet uit de weg, toch?!

Unknown zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Annemarie van Essen zei

Jullie hebben gelukkig nog een tijdje om je eigen richting te bepalen. ;)

Hetty Odenthal zei

Ik heb het niet zo op een reuzenrad. Maar er blijven genoeg kermisattracties over.

Ik probeer ze uit en zal erover schrijven. Tot gauw!

Groetjes van Spinseltje

Anoniem zei

nou mijn ei is gelegd hoor, pfffttt.... je vindt hem hier: http://www.moqub.com/2008/12/03/ik-houd-niet-van-de-kermis/

Moqub

Annemarie van Essen zei

@Moqub: Hoera!! Het tweede ei!
Dank je wel. :) Ik zal 'm eind december gaan oplepelen.
Fijn dat je toch even in de modderpoelen van mijn kermis hebt rondgelopen. :)

Anoniem zei

Ik kom altijd achter de kermis aan waarschijnlijk, lees het nu voor het eerst. Goed idee! Is ook wat voor de Edubloggers waar bij mij de vraag rees, voor wie schrijf je nu een blog en wat wil je ermee bereiken of liever gezegd wie? Zo'n kermis zou nieuwe Blogs bekender maken maar vooral kennisdeling en ideevorming los kunnen maken en belangrijke of hot thema's eens wat dieper uit te werken. Leuk

Annemarie van Essen zei

@karin: wat let je! Doe mee, schrijf jouw mening als klant. :) Je hebt nog tot de 17e december. :)

NicoleGiling zei

blijk ik ook een mening te hebben,,, hij staat hier: http://weerwatgeleerd.blogspot.com/
groetjes

Annemarie van Essen zei

Dat is fijn! Dank je wel @Nicole :)

Unknown zei

Het kwam er toch nog vanavond...

http://www.zbdigitaal.nl/2008/12/kermis-2-de-computer-is-een-vriend.html

essen2punt0 zei

@edwin: het kwam er zeer zeker van! tanx. :)

schrijverdezes zei

Dag Essen,
Ik heb ook een kermiseitje gelegd. Je mag het opeten of erop broeden.
Groet, schrvrdzs

Anoniem zei

Nog een rondje over de kermis, zie: http://tenaanval.wordpress.com/2008/12/11/naar-de-kermis/

Groet, Tenaanval

Marianne van der Heijden zei

Mijn bijdrage gepubliceerd: http://ecobibl.blogspot.com/2008/12/blogkermis-facilileiden.html

WoW!ter zei

Het ei is gelegd. Hoewel ik me slechts beperkt heb tot wetenschappelijke bibliotheken werd de post toch wat langer dan gedacht.

essen2punt0 zei

Dank jullie wel!
Dit weekend en in de loop van volgende week ga ik mijn eigen ei daar weer over leggen. :)

Anoniem zei

Ja, waarschijnlijk dus het is

.