Pages

vrijdag 10 oktober 2008

OCN2008 : Tim Spalding, Wilma van den Brink, Jeffrey en ... discussies!

Na twee dagen OCN ben ik opgeladen met frisse ideeën, voel ik me gesterkt in een aantal ideeën die ik al had, moet ik mijn visie op een aantal punten gaan bijstellen en heb ik de kans gehad om bijzonder inspirerende mensen te mogen ontmoeten.
Voor mij heeft de OCN dus veel gebracht. Het voelt als een evenement waarin we, met een aantal heel verschillende mensen, iets bijzonders mochten neerzetten.

Ik denk dat een programma dat in twee bijeenkomsten in elkaar is gepraat en vervolgens online door nog veel meer mensen is bijgesteld, aangescherpt en opgepakt een wonderbaarlijke reis genoemd mag worden. Gebaseerd op vertrouwen in elkaar en vertrouwen op elkaars kwaliteiten stond er een programma dat er niet om loog. (Natuurlijk wel met een paar organisatorische hickups, maar die durf ik hier gerust 'schoonheidsfoutjes' te noemen in plaats van reusachtige missers). De presentatie van Wow!ter staat trouwens hier.

Erwin Blom hadden we al op de eerste dag als fascinerende aanjager van ideeën, ervaringen en meningen.

De tweede dag hadden we Tim Spalding van Library Thing te gast.


OCN2008: Tim Spalding - LibraryThing from Jaap van de Geer on Vimeo.

Wow! Niet alleen omdat ik opeens allerlei functionaliteiten op zag duiken die ik nog niet eerder had ontdekt, maar ook omdat ik bemerkte dat er veel meer uit te halen is voor ons als bibliotheken.
Zijn visie op taggen is een bijzondere. Door veelal VEEL mensen te laten taggen haal je de "domme" tags eruit en blijven de goede tags sterker en sterker aanwezig. Tagclouds laten zien wat het je uiteindelijk oplevert. Des te groter en dikker, des te vaker gebruikt als trefwoord.
Doe het samen met je gebruiker en niet alleen. Geef je gebruikers vertrouwen door niet alles krampachtig vast te houden en te willen beheersen. Want juist dan gaan ze om je heen in plaats van samen met je op reis.

Daarnaast wilde ik graag weten of we het early reader program ook in Nederland kunnen gaan verwachten. Nou... wanneer we (met elkaar) de uitgevers zover krijgen kan dat zeker! Wie heeft er zin om eens een rondje te gaan bellen, vragen of lobbyen? kent er iemand van mijn lezers een paar goede uitgeverijen die wel in zee willen met zo'n fenomeen?

Wilma van den Brink vertelde met alle passie over de bibliotheek op hyves. Het is zo mooi iemand te zien die zo enthousiast en overtuigd is van de mogelijkheden. Het mobiel kunnen stemmen was trouwens een prachtig mooie extra bonus om te mogen zien. Gaaf hoor, dat zoiets gewoon wordt uitgeprobeerd en gedaan. De meegebrachte technisch onderlegde collega was gelukkig niet nodig. Het stemmen zelf leverde een leuk beeld op.
Van de 15 stemmers zijn er 4 die JA iets met hyves willen, 7 die er misschien iets mee willen en 4 die er niets mee willen of kunnen.
Een leuke score. Ik heb zelf misschien gestemd, omdat ik het idee heb dat er veel mogelijk is maar ik nog niet weet of hyves hiervoor de geschikte plek is. Tegelijkertijd wil ik met mijn doelgroep jongeren wel eens iets uitproberen. Een hyves pagina is best een optie, denk ik zelf. Maar op welke manier heb ik nog niet helder. Dat vergt nog even wat denkwerk.

Had ik trouwens al verteld dat we een kleine zaal hadden die we in alle vroegte nog vol hebben weten gestouwd te krijgen met extra stoelen, pc's die we naar achteren hebben laten schuiven? (geweldige technische werkmannen bij de Rai trouwens, daar kan ik niets anders van zeggen) Het was maar goed ook, want onze zaal zat helemaal vol! Wow, daar stond ik wel even trots naar te kijken!

Na de middag hield Jeffrey Snijder een verhaal. Wat mij betreft sloot het qua inhoud niet helemaal aan bij mijn verwachtingen. Hij vertelde vooral over livecast en een aantal technische dingen die daarvoor nodig zijn. Maar het was wel een leerzaam onderdeel over wat er ook mogelijk is op een bibliotheeksite. Belangrijkste les: zorg dat je op tijd nadenkt over de marketing van een eventuele livecast. (Het direct live uitzenden vanaf je website over een evenement dat bezig is)

De vrije ruimte in het programma was geweldig! Daar stonden her en der bezoekers, ning.ers en alle andere geïnteresseerden te praten en te discussiëren over datgene wat er aan het gebeuren was op de pc's en de mobiele telefoons. "Wat is twitter nou?" "Wat is nou zo'n ning?" "Wat is er zo leuk aan bloggen?" "Waarover schrijf je nu dan de hele tijd?"
Het sfeertje was zo ontspannen en gezellig.
Ondertussen zat Tim (Spalding) op de grond ergens onder een enorm scherm zijn mail te lezen en af te handelen.

Ik mocht ook vervolgens de discussie moderaten die we als laatste onderdeel in ons programma hadden opgenomen. En wat voor een bijzondere discussie was het! In de eerste plaats vanwege de boeiende mix tussen Engels spreken en Nederlands vanwege de aanwezigheid van Tim. Vervolgens door het panel dat zich vooraan rustig had weten te zetelen op de aanwezige stoelen: Tim Spalding, Gerard Bierens, Jan Klerck, Rita Niland en Liesbeth Mantel. Dat is op zich al een prachtige groep om mee te discussiëren, maar de zaal was er niet minder om. Er was (hoop ik) ruimte voor discussie, af en toe felle argumenten, maar ook zeker voor humor en plezier.
Wel krijg je door zo’n grote groep niet alles even goed boven tafel. Niet iedereen is genegen om inbreng te durven geven. Rita twitterde ook al heel snel: Subgroepjes discussieren beter...


Ik moet zeggen dat ik nogal gefocusseerd was op het moderaten dus dat ik niet helemaal precies kan terughalen wat de uiteindelijke conclusie nu was. Voor mij was het goed om te horen dat het inderdaad voelt als iets wat ik een tijd terug ook al schreef. Zet in op meerdere sporen! Laat het oude niet los, gebruik van het nieuwe datgene wat je wilt, mits je je doel voor ogen houdt!
Dat is en blijft belangrijk. Alleen maar doen vanwege het doen is ook niet de optie. Maar tegelijkertijd zijn er de guerrillawerknemers nodig die in staat zijn om juist wel dat extra stukje (digitale) ontwikkeling te willen of anders gewoon te doen. (Aldus Erna Winters in een mooie discussie) En dat is, denk ik, ook wel waar. Niet iedereen hoef tot het uiterste te gaan, maar tegelijkertijd heb je wel nodig als organisatie of als branche dat een aantal mensen dat juist doet.
Voor mij is bibliotheek20 is happe.ning daar een absoluut voorbeeld van!

Ik hoorde in de wandelgang letterlijk iemand zeggen dat er 'hier' DE alternatieve track van de OCN was. Ik ervaar dat als een compliment, alhoewel ik meteen zorgelijk naar het hele evenement kijk als ik zoiets hoor. Plus dat het natuurlijk ook meteen benadrukt wat mij zorgen maakt. Het is niet alternatief, niet voor weirdo's en ook niet iets wat losstaat van onze bibliotheek- en informatiewereld. Bibliotheek2.0 is happening recht onder onze ogen! Dat is namelijk wat onze gebruikers aan het doen zijn en dat is waar ze ons (ook! zeker niet alleen maar) bij nodig hebben. Als we ze dat kunnen bieden als geïntegreerd onderdeel van onze dienstverlening bieden we veel. Dan bieden we als bibliotheken een meerwaarde in de 'oude' en de 'nieuwe wereld'.

Voor degenen die ook graag iets meer willen lezen over de ervaringen en ideeën tijdens de OCN2008, kijk alsjeblieft eens hier bij deze Netvibes Universe. Guus vheeft hier links, presentaties en de streams naar alle twitter-trefwoorden rondom de OCN2008 verzameld. Een prachtig inkijkje in de hoofden van de actieve twitteraars en wie weet ook de directe krenten uit de pap van de verschillende presentaties. Dymhie (leuk om je, heel kort, maar toch te ontmoeten) heeft hier alle tweets (alle twitter berichten) van de 7 oktober en van 8 oktober verzameld.

4 opmerkingen:

Unknown zei

Mooi verslag Annemarie, dank je!

essen2punt0 zei

Thank you :)

WoW!ter zei

Of Tim zijn visie op taggen een hele bijzondere is, vraag ik me af. Kijk eens naar dit filmpje van Weinberger bij Google http://video.google.com/. Neem absoluut dat uur, dan bespaart je het lezen van het boek.

essen2punt0 zei

He! Tanx. Dat is waar. David Weinberger is daar natuurlijk al veel en veel langer mee bezig.
Heb me dat gewoonweg niet zo gerealiseerd.

Ik denk dat ik vooral wilde zeggen dat zijn mening relatief bijzonder is voor het traditionele bibliotheekland. Maar dat heb ik dan weer enigszins slordig opgeschreven. :)

(En dat uur ga ik zeker investeren!)

.