Pages

donderdag 9 januari 2014

Wortels en vleugels

 

 

Eens kreeg ik van mijn moeder een steen met een spreuk. “Als ouders heb je twee belangrijke legaten om je kinderen mee te geven: Wortels om te groeien en vleugels om uit te slaan.”

 

Met de geboorte van mijn eigen kinderen begreep ik gedeeltelijk wat daarmee bedoeld werd. En nu met het overlijden van mijn moeder begrijp ik de boodschap nog meer. Want wanneer de grond tussen de wortels wordt uitgeslagen kun je alleen geworteld blijven wanneer de wortels diep genoeg verankerd zijn. En de grond tussen de wortels is in de afgelopen week met donderend geweld voor de helft weggeslagen. En nooit komt die grond terug.

 

Een aantal van mijn wortels wil ik graag met jullie delen. Ze zeggen namelijk heel veel over mijn ouders en over de wortels die mijn moeder mij meegaf om te kunnen vliegen. Over de ducktape die ze daarmee als extra steun om mijn vleugels vastmaakte om niet los te laten.

 

• Wat er op je pad komt bepaal je niet, je houding wel

o Er is zoveel op haar pad gekomen dat het haar moeilijk maakte. Maar ze veerde elke keer weer terug om na een diepe zucht weer verder te gaan. Dat had alles met haar basishouding te maken, de keuzes die ze daarin maakte om elke keer weer door te gaan.

• Zorg voor elkaar en heb oog voor de ander

o Mijn moeder was zich intens bewust van haar omgeving. Haar familie, de buren, haar vrienden, de kerk. Mijn vader, Susan en mij en de kleinkinderen die ze zo lief had. Ze had oog voor de mensen om haar heen en zorgde daar ook voor. Door aandacht, door een bezoekje, een kaartje.

• In theorie kan er veel

o In de praktijk heb je daar iemand als mijn vader voor nodig om het daadwerkelijk ook voor elkaar te krijgen. Zo zijn er heel wat werkstukken door mijn vader gemaakt die door mijn moeder zijn bedacht of zijn bijgestuurd. Ik heb een prachtig filmpje van mijn vader en moeder samen in de werkplaats terwijl mijn vader bezig is met een tafel voor zijn oudste dochter. En hoe mijn moeder altijd onderdeel was van het ontwerp.

• Wat je verteld wordt, dat blijft bij je

o Als je iets in vertrouwen verteld wordt, dan praat je dat niet verder. Want, zei ze altijd. Als je hetzelfde dan eens via iemand anders hoort, weet je in ieder geval zeker dat jij dat niet gedaan kunt hebben. En zo wil je ook dat andere mensen met je omgaan. Met vertrouwen en eerbied voor wat je hoort.

• Wees je bewust van de momenten van waarde en geniet daarvan

o Mijn moeder, en wij ook, waren ons erg bewust van de reservetijd die ze gekregen heeft. Tijd die we aan de ene kant zo fijn vinden, maar ook dat die tijd nog veel te kort is geweest. En toch, toch was ze elke dag bewust bezig met momenten van waarde. En in de afgelopen jaren hebben we heel veel momenten van waarde gekend.

o Hoogtepunten kunnen er ook alleen maar zijn door te klimmen en te dalen. Ik denk dat zij en ook wij door de dieptes en de dalen ook extra goed in staat waren om de hoogtepunten te voelen, te zien. Om ze in ieder geval te koesteren omdat we niet wisten welk nieuw dal, of welke nieuwe berg er nog kwam.

• Vertel mensen dat je van ze houdt.

Ik ook van jou pap

Ik ook van jou mam

 

Geen opmerkingen:

.