Pages

maandag 4 juni 2012

De benodigde kanteling

"This Iceberg was "calved" by Argentina's Uppsala glacier. While we were passing by it with a catamaran, the huge berg lost a part of itself (look at the right side sinking) and then flipped over with a huge roar. In the process of melting this happens all the time, but it is seldom that it is captured on video WHEN it happens..."

IJsbergen kunnen 50 of 60 jaar worden en kantelen. Twee dingen over ijsbergen die ik nog niet wist voordat ik dit filmpje zag. Dat de ijsberg die de Titanic raakte nog 40 of 50 jaar over de zeeën zou kunnen hebben gezworven terwijl de overlevenden oud werden is opeens geen gekke gedachte.

Een organisch geheel beweegt, verliest een stuk van zichzelf en draait vervolgens. Het zinkt niet, het drijf rustig verder, maar wel met een andere kant boven.

Als bibliotheken denken we soms, zo midden in het nacht wanneer we wakker schrikken uit onze donkerste dromen, dat we zinken. Dat denken meer organisaties met ons mee en dat komt misschien omdat ze het eerste stuk van het proces op dit moment aan het aanschouwen zijn: bibliotheken verliezen een stuk van zichzelf: Van onze klanten, van onze panden, van het vertrouwen van onze eigen overheid.

Tegelijkertijd ben ik zo gelukkig dat ik ook de eerste aanzet van de kanteling mag aanschouwen. Leden die opnieuw binnenkomen, basisscholen die meer en meer structureel met ons willen gaan samenwerken, Bibliotheek.nl die groeit en plannen maakt en alle andere inspirerende voorbeelden meer.

Als ijsbergen kunnen veranderen van koers, boten kunnen laten zinken en omdraaien. Dan vind ik dat een prachtig vooruitzicht. We verdwijnen niet als Bibliotheken. Maar we veranderen wel, laten helaas stukken van onszelf achter in het water, maar vervolgens zoeken we de andere kant van onszelf op die de hemel wel kan zien.

En we drijven verder. Anders misschien, maar niet minder drijvend.

Geen opmerkingen:

.