Pages

vrijdag 14 mei 2010

Geachte dames en heren van de pers

Geachte dames en heren van de pers,

De gebeurtenissen van de afgelopen week met onder andere een bijzonder tragisch vliegtuigongeluk, een familiedrama en een politiek wespennest hebben me opnieuw aan het denken gezet over de informatie die er heel gemakkelijk over veel mensen op het internet te vinden is en die ook zomaar, soms gedachtenloos lijkt het, gebruikt wordt.

Graag wil ik u attenderen op het feit dat er veel informatie over mij, mijn werkzaamheden en ook over mijn thuisomgeving te vinden is op het internet.
Zonder grote ingewikkelde zoekacties, die trouwens buitengewoon strategisch en snel kunnen worden uitgevoerd door de bekwame informatiespecialisten en collega's met wie ik samenwerk, komt u al razendsnel terecht op mijn flickraccount, mijn weblog, mijn twitteraccount en ontdekt u ook gemakkelijk dat mijn mail- en zakelijke adresgegevens via mijn huidige werkpassie te ontdekken zijn. Mijn relatienetwerk is inzichtelijk gemaakt via linkedin en ook via bibliotheek2.0 of hyves zult u genoeg aanknopingspunten kunnen vinden.

Om u alvast te behoeden voor de fout om informatie te gebruiken waar u geen gebruik van mag maken, omdat mijn creative commons licentie nu eenmaal alleen voor niet-commercieel gebruik is afgegeven, wil ik graag een aantal zaken met u doornemen.

In de eerste plaats zou ik het prettig vinden dat u zich enigszins verdiept in de afspraken die er gemaakt zijn rondom creative commons. Zie het als een leercurve om zoiets als #telegraafgate te vermijden. Ik verwijs u ook graag naar 'De wet op internet': een handig naslagwerk dat u op weg helpt in de onduidelijke wereld van het internetrecht. Ook voor de pers-collega's van de publieke omroep lijkt me dit raadzaam om door te nemen, alhoewel ik mij kan voorstellen dat u de discussie rondom niet-commercieel nog wel eens aan zou willen gaan met deze of gene.

In de tweede plaats wijs ik u graag op mijn eigen creative commons licentie in de rechterkolom van mijn weblog. Ook op flickr zult u een dergelijke licentie vinden.

Ten derde vind ik de foto boven mijn weblog een hele aardige. Het lijkt me dan ook geen slecht idee om, wanneer u ooit toch iets van me gaat gebruiken, deze foto te kiezen wanneer u absoluut een illustratie nodig hebt.

Maar tegelijkertijd..

Ik kan mij voorstellen dat bij elke dramatische gebeurtenis er een spanningsveld is tussen het moeten vertellen van een verhaal of het stilhouden van de details. Ik realiseer me dat ik daar als consument net zo schuldig aan maak omdat ik ook graag dingen wil weten, achtergrondinformatie wil voelen en de mens achter de gebeurtenis wil kunnen aanraken. Daarnaast raken beelden in onze huidige beeldcultuur ook altijd meer dan alleen maar woorden.

Daarom bied ik u graag mijn beeld van de afgelopen weken aan. Het beeld wat voor mij goed aangeeft dat er niet alleen meer sprake is van een spanningsveld tussen verhalen die verteld moeten worden, maar ook dat er een groot spanningsveld is in verhalen die verteld kunnen worden in de huidige deel-maatschappij.

Met vriendelijke groet,
Annemarie van Essen

P1020301
foto by essen2punt

5 opmerkingen:

Jouke zei

Aanleiding??

Annemarie van Essen zei

De aanleiding is alle gebruik van persoonlijke profielinformatie door de media rondom het vliegtuigongeluk.

Jouke zei

Okay!!

Mark Deckers zei

De rest van de pers mag mij gewoon bellen hoor! Ik wel echter wel altijd als anonieme bron vermeld worden. ;-)

Annemarie van Essen zei

De volgende discussie is natuurlijk of alles wat er over me te vinden is een uitgebalanceerd beeld over diegene geeft.

@Mark. Wat mij betreft vertel je maar wat je wilt. Met gepaste trots of ontzetting natuurlijk ;)

@Henk. Dank je wel.
@Jouke. Ik heb nav je vraag de post iets aangepast om inderdaad iets duidelijker over te komen.

.