Pages

vrijdag 30 april 2010

De kracht van je keuze



Van alle trainingen die ik gegeven heb en de feedback die er uit naar voren kwam weet ik dat soms vooral de terloopse opmerkingen samenvallen met de zo verlangde kwartjesmomenten. Soms is dat een terloopse opmerking die ik zelf maakte tijdens de sessies, soms is dat ook een collega-cursist die de boodschap nog eens fijntjes heel helder weet neer te zetten.

Tijdens de afgelopen masterclass vielen er weer aardig wat puzzelstukjes op zijn plaats. Niet in het minst omdat we veel van de verhalen ook ondersteunden met papier, hand-outs en berekeningen. De toolkit gemaakt door collega Marcel Mentink geeft een schat aan informatie en de samen met Mark en de deelnemers gemaakte presentatie voor een van de cursisten maakte heel duidelijk hoe een verhaal zoals dat van Biebsearch kan gaan leven in een paar uur tijd.

Ik voel ook sterk hoe er steeds meer draagkracht komt vanuit de beide groepen die met elkaar goed zijn voor heel wat leerlingen die we in de komende jaren vanuit Biebsearch gaan bedienen. En draagkracht creëer je met elkaar door elkaar omhoog te houden. En daarnaast door te quilten. Ik ga graag verbindingen aan en dat geeft daarnaast ook kracht in de keuze die je maakt. Juist omdat persoonlijke verbindingen heel sterk kunnen zijn door de keuzes die je met elkaar maakt om met elkaar op te trekken vanwege dezelfde keuze in plaats van verplichtingen.

Tijdens het diner ging het gesprek over veel dingen maar mijn buurvrouw links maakte een opmerking die terloops zorgde voor een persoonlijk kwartjesmoment omdat het in alle simpelheid zoveel waarheid bevat: "Wees soms een rots, soms water".

Tijdens het zoeken naar wat achtergrondinformatie rondom dit idee kwam ik veel tegen over weerbaarheid en weerbaarheidstraining voor kinderen en jongeren gericht op sociale competentie.

Maar soms rots en soms water zijn, betekent ook dat je altijd de keuze hebt hoe je met een soms voldongen feit toch je eigen pad kunt kiezen. Zo is het soms ook met de dingen die op je weg komen. Of het nu een hobbel in je project is of een persoon waar je 'door' moet in plaats van mee samen op kunt lopen.

Het mooie van rotsen en van water is dat het geen waardeoordeel in zich heeft. Rotsen zijn nu eenmaal niet beter of slechter dan water en andersom.
Soms water, soms rots.

Foto by kibondo

5 opmerkingen:

Pierre Pinkse zei

Rots en water, dat zijn de harde kant en de zachte kant van de mens. Beide kanten zijn in verschillende situaties nodig. Wij hebben de rots en water training gegeven aan leerlingen van het praktijkonderwijs, die nog wel eens neigen naar één kant! Soms het een, soms het ander is een keiharde waarheid. Maar je weet ook dat jarenlang water langs rotsen laten sijpelen, de rotsen heel erg kan inslijpen.

Annemarie van Essen zei

Wat leuk om te horen dat jullie het ook wel gebruikt hebben. Mooi!

Ik denk dat we als mensen allemaal neigen naar een specifieke kant van het patroon. Of dat je vindt dat je alleen maar het een of het ander kan zijn. Dan slijt je inderdaad nogal af. Of omdat je het water om je heen niet meer voelt maar het je wel raakt of omdat je geen stevigheid hebt en die misschien ook niet mist totdat je helemaal weggesijpeld bent.

Misschien is de conclusie wel dat de kracht van balans pas echte kracht geeft.

Marina Noordegraaf .... zei

Een pracht van een metafoor! Niemand IS hard of zacht. Je GEDRAAGT je op een bepaalde manier afhankelijk van de situatie en de bril van herkomst. Situationeel leidinggeven aan jezelf is hartstikke belangrijk :-)

Annemarie van Essen zei

Precies. Je bent niet het een of het ander maar wel een beetje van beiden.
Mooie les toch? :)

Judith zei

Precies!
Mooi verwoord!

.