Pages

dinsdag 23 februari 2010

Vooruitblik op de Masterclass Biebsearch

Nog maar een week en de eerste Masterclass Biebsearch gaat van start. Het is een uitgebreid programma wat we hebben opgezet om uit te leggen wat we binnen Biebsearch en de Overijsselse Bibliotheken doen, hoe we het allemaal aanpakken en ook met welke visie we een dergelijk traject op diverse scholen hebben ingezet. Gesteund door landelijke bibliotheekinnovatie kunnen we ook aan een krachtige uitgebreide overdracht doen.

Bijzonder is het wel dat waar we zo hard mee aan de slag zijn nu klaar ligt om over te dragen aan anderen. Terecht vragen we veel van onszelf en ik denk dat het programma genoeg aanleiding geeft om zelf aan de slag te willen als deelnemer.

Mark gaf al eerder aan dat we er met een groep niet komen en we starten er dus meteen met twee. Een aan het begin van maart, de andere groep volgt eind maart en zo draaien we door tot juni. In september volgt er een terugkomdag om feestjes te vieren, bij te praten en elkaar bij lastige situaties te ondersteunen. Tussendoor of daarna volgt er nog een moment om de aanpalende ICT-ers bij te praten en volgt er ook opnieuw weer een moment voor directies.

Bij de Overijsselse Bibliotheken hebben we een aantal prachtige projecten die er nu lopen en die we voorzichtig aan het opstarten zijn. Datzelfde gebeurd ook al in Gelderland en in meer provincies wordt er gepraat met en over scholen en ook over bibliotheken.

In presentaties probeer ik haakjes te creëren om anders naar onze dienstverlening te kijken. Daar waar we vroeger prachtige huizen met boeken waren zien we nu dat er doelgroepen uit beeld raken. Dan zijn er een aantal opties die je kunt proberen.
Bijvoorbeeld roepen hoe geweldig we echt niet zijn en hopen dat geroep voldoende is. Zelf niet veranderen, maar uitgaan van ons zo bekende 'huis met boeken'.
Of we kunnen onze klanten dwingen ons te komen bezoeken, maar ze dan wel in ons keurslijf dwingen. 'Onze regels, onze materialen'.
Of, wat we binnen Biebsearch doen, we vormen ons naar de vorm die past bij onze klant en doelgroep. We pakken een andere manier van denken op en houden onze producten tegen het licht en houden vast aan onze krachten en bundelen deze met nieuwe manieren van brengen in plaats van halen.

Wat ik verwacht is een dynamisch traject waar we ook vast zo her en der gaan sleutelen aan ons programma of aan de doelen die we gaan afspreken met elkaar. Dat moet ook, want ik denk dat we juist met elkaar zoveel extra kennis in huis hebben dat een project als Biebsearch daar alleen maar steviger door uit kan komen te zien. Er is meer, veel meer te vertellen. Dat gaan we dan ook in de komende maanden uitgebreid doen aan onze collega's in het land.

Tussendoor gaat ook de website van Biebsearch ergens deze week live.

Ik wilde jullie de voorlopige indeling van de 4 trainingen en eerste terugkomdag niet onthouden. Het is niet de definitieve trainingsopzet. Die laat ik graag ter première gaan bij mijn deelnemers die samen met hun bibliotheken beginnen aan dit avontuur!

masterclass essen2punt0 20022010


2 opmerkingen:

Marina Noordegraaf .... zei

Het ziet er goed voorbereid en doortimmerd uit. Succes on the road!

Annemarie van Essen zei

Dank je Mrien. :)

.