Pages

zaterdag 20 februari 2010

Voorlezen is een feestjeAfgelopen week was ik, naast heel veel andere dingen, jurylid van de voorleeswedstrijd in de bibliotheek van Rijssen-Holten. Dat doe ik al een paar jaar met heel veel plezier en wat ik merk is dat het niveau van de voorlezers steeds hoger wordt. Of.. dat kan natuurlijk ook, de juffen en meesters begrijpen beter wat de jury van de voorlezers verwacht.

Terwijl ik temidden van het spandoekgeweld zat te luisteren en aantekeningen te maken vielen me wel een aantal dingen op.
Ten eerste het grote enthousiasme waarmee er werd voorgelezen, werd geluisterd en werd aangemoedigd. De verhalen waren interessant, soms wat gemakkelijk gekozen anderen juist weer niet, en ook nog eens goed voorbereid.
In de tweede plaats had ik zomaar 11 basisscholen in een ruimte met in ieder geval van elke school 1 juf of meester.
Tenslotte.. van de 11 school-leeskampioenen waren er 9 dames en 2 heren. Al met al lijkt lezen nog steeds een meidending te zijn.

Ik vind het in ieder geval een groot goed dat we nog steeds als bibliotheek ons ook bezig houden met zoiets prachtigs als voorlezen en daar ook een kampioen in kiezen. Omdat een wedstrijdelement nu eenmaal aanzet tot 'nog beter' willen, of 'nog leuker' voorlezen.
Maar ook vind ik het zo ongelooflijk mooi om te zien dat er zoveel bibliotheekmedewerkers druk waren met en voor deze avond. Er is veel voorbereid, klaargezet en alles was helemaal in de sfeer voor een feestje. Dat moet je dan maar wel weten te creƫren als bibliotheek en

En de tips die ik de heren en dames voorlezers heb meegegeven was op die avond:
Lees rustig, houd af en toe heel even je mond en vergeet niet te ademen.

Dus beste lezers van mijn weblog: leest u gerust rustig verder, kijk eens terug op wat u gelezen heeft en vooral.. vergeet niet te ademen.

4 opmerkingen:

steenwijk23 zei

is altijd een hele happening de voorleeswedstrijd moet ik zeggen
leuk om het als jury ook eens mee te maken!
ikzelf ben hier meestal achter de schermen mee bezig;)
http://biebkopvanoverijssel.hyves.nl/album/48431135/voorleeswedstrijden_2010/kGYmfRpX/

Annemarie van Essen zei

Het is inderdaad een hele happening. De opgewonden kinderen, de rennende bibliothecarissen. Ik vind het prachtig!

Hetty Odenthal zei

Leuk om het nu eens van een "buitenstaander" te horen hoe zij het ervaart!

Annemarie van Essen zei

Och.. een echte buitenstaander kan ik mijzelf niet echt noemen. Ik ben ermee begonnen toen ik in het bestuur van de bibliotheek zat en ben het eigenlijk altijd blijven doen.

Maar ik werk niet zelf voor de schermen, dat klopt. :)

.