Pages

zondag 13 december 2009

De bib is hip: Hoe krijgen we boeken op tijd terug zonder boetegeld?Boetegelden zijn een hot item. Terecht vind ik. Daar waar we met elkaar aan het nadenken zijn over manieren om onze klanten te behouden, moeten we ook nadenken over hoe we onze materialen kunnen behouden. In de breedste zin van het woord natuurlijk.

De afgelopen week stond voor mij in het teken van de
Basiscursus Creatief Denken. (En ja, de deskundigheidsopleiding lonkt sterk)
Wat ik bijzonder inspirerend vond, was de diversiteit van onderwerpen die wij als deelnemers meebrachten en inbrachten. Dit natuurlijk naast de inspirerende gesprekken tijdens de lunch, het diner en de korte pauzes.

Mijn vraag lag in het verlengde van het onderwerp wat al een tijdje door mijn hoofd zoemt. "Hoe zorgen we dat boeken/materialen op tijd in de bibliotheek terugkomen zonder boetes?"

Voor wie interesse heeft: Samen met 4 anderen hebben we 73 leuke, gekke, zinnige en onzinnige ideeen verzameld.

Tot mijn grote schrik zat ik naast het diner naast een vader die zijn kinderen verboden heeft lid te worden van de bibliotheek. Hij kocht wel boeken voor ze, als ze zouden willen. Na meer dan 100 euro boete had hij wel gegeten en gedronken met de bibliotheek. Tuurlijk begreep hij dat verdwenen boeken en een aantal tijdschriften niet gunstig waren, maar 100 euro.........

En het argument voor de e-portal volgens de Volkskrant? Geen boetes meer!

3 opmerkingen:

Mark Deckers zei

Leuk! Gaan we gebruiken! Stap 1: onze leerlingen geen boete meer...

Hetty Odenthal zei

We hebben in Deventer van onze directeur opdracht gekregen om ook over de jeugd/leerlingen na te denken. Dus hoe krijg je de materialen van kinderen terug, zonder die dreiging van boetes.

Ik ga jouw ideeen eens goed bekijken. Ik had er ook een blogpost over willen schrijven, maar wist nog niet precies hoe te beginnen. Misschien dat het dankzij jouw post lukt.

Wat we ook zullen verzinnen, het moet uitdagend genoeg zijn voor kinderen/leerlingen om hen de materialen op tijd terug te laten brengen. Want daar gaat het uiteindelijk toch om?

Het probleem bij kinderen is dat ouders verantwoordelijk zijn voor te laat teruggebrachte boeken. Dus niet alleen die kids, maar ook ouders moeten het belang zien van op tijd terugbrengen.
Fijne feestdagen!!!

Annemarie van Essen zei

@mark. Gaan we doen!

@Hetty. Wanneer je eens wilt brainstormen.. :) Ik denk dat de truuk ergens ligt in het beloongehalte. Dan krijgen de kinderen hun ouders vanzelf mee richting bibliotheek. ;)

.