Pages

zondag 20 september 2009

Over dino's, bibliotheken en hersenkronkelsOok al hield Robert Scoble zich vandaag met enigszins andere dingen bezig, congrats!, toch wist hij er ook nog deze post uit te persen: The post Iphone world.

Zelf was ik tijdens het lezen mobiel en vooral heel erg onderweg naar Ahoy voor Walking with Dinosaurs. Een fantastisch spektakel in Ahoy.

Werd ik er warm van? Blij? Enthousiast?
Nou, dat zou ik wel zeggen! Ik vond het in een woord geweldig! En met mij bijzonder veel mensen en veel veel kinderen.
Terug in de auto, nog een beetje nagloeidend van alle mooie dingen had ik natuurlijk genoeg tijd om eens rustig wat na te denken en in mijn hoofd te combineren.

Als er dus een post Iphone world is waar ook bijvoorbeeld Microsoft op wil inspelen (en ook Apple om het juist wel een Iphone world of een @ world te laten blijven), is er ook een andere wereld achter onze huidige bibliotheken of 'de post book world'.

Maar ontwikkelingswijs is er dus een wereld die we ook post-bibliotheek zouden kunnen noemen. Wat als we bijvoorbeeld door alle mogelijke bezuinigingen minder vaste panden kunnen financieren. Wat als vaste kosten te hoog gaan worden om meubilair te vervangen. Wat als we ons alleen nog maar materialen en personeel zouden kunnen veroorloven. Wat dan? Wat als we als bibliotheken plek-loos zouden worden.
Ja, dat vind ik geen prettige gedachten. Nee, dat is zeker niet iets waar ik blij van zou worden. Maar soms is het wel eens goed om na te denken over dit soort zaken juist zonder dat er die druk van 'moeten' ligt. Bijvoorbeeld wat er zou gebeuren wanneer we boeken niet meer zouden hoeven uit te lenen maar wanneer we alleen maar zouden gaan voor ervaringen.

Want wat als je als bibliotheek in staat zou zijn om klanten van andere gelegenheden te laten blijven? Wat als je bijvoorbeeld.. als Ahoy.. graag nog wilt dat klanten bij je blijven koffie drinken en geld uitgeven aan merchandise. Bijvoorbeeld bij een dino-evenement. Wat zouden we dan als bibliotheek kunnen bijdragen?

Zouden wij in staat zijn een coole projectplek te vullen met juist dat soort info waar -in dit geval- kleine jongetjes niet bij weg zijn te slaan omdat er coole boeken liggen om echt door te kijken en omdat we dat heel slim vlakbij koffie, gevulde koek en limonade plaatsen zodat we de hostende club kunnen supporteren met de verkoop.
Zouden organisaties voor zo'n uitrolplek een samenwerking aan willen gaan?

Juist wanneer je als klant heel blij bent met een ervaring, wil je die ervaring rekken. Of dat dan met boeken, met films of met ander soort materiaal is.

Ach.. soms is een autorit en een fantastische dag genoeg om je lekker te laten dromen.
Over dino's, knappe paleontologen en boeken om lang te blijven hangen.1 opmerking:

Marina Noordegraaf .... zei

Het klinkt me als een mooie kruisbestuiving, Mrie

.