Pages

woensdag 5 augustus 2009

Meten en gemeten worden: een leuke uitdaging voor de bibliotheekTrouw heeft vandaag een artikel over anders-dan-jongeren en verdwalen op het internet.

Het rapport (pdf) Digitale vaardigheden van Nederlandse burgers uit 2008 kende ik al. Maar op zijn weblog staat gelukkig een uitgebreide versie van het krantenartikel.

Toch schort er nog veel aan de internetvaardigheden van computergebruikers, ontdekte Alexander van Deursen, die aan de Universiteit van Twente voor zijn promotie onderzoek deed naar internetvaardigheden. „Er wordt te veel gekeken naar het aantal internetaansluitingen in een gebied, met de vooronderstelling dat áls er aansluiting is, mensen zich op de digitale snelweg weten te redden. Doordat het aantal internetaansluitingen zo groot is, lijkt de digitale kloof gedicht.” Dat meer dan de helft van de Nederlanders een digitale inlogcode heeft, komt volgens Van Deursen doordat de Belastingdienst het gebruik ervan bij de elektronische aangifte heeft gepushed. „Maar veel mensen weten niet hóe het werkt en schakelen vaak nog familie, bijvoorbeeld een kleinkind, in voor ondersteuning.”

Dit is niet alleen een gewenningsproces van de oudere generatie. Uit onderzoek van Van Deursen blijkt dat zowel ouderen als jongeren problemen ondervinden als ze met internet aan de slag gaan. „Het definiëren van geschikte zoekwoorden is bijvoorbeeld voor ouderen, maar zeker ook voor jongeren lastig. Ook wordt op internet gevonden informatie te gemakkelijk voor waar aangenomen. Het lijkt mensen niet uit te maken waar de informatie vandaan komt”, zegt Van Deursen.
Het onderzoek is in ieder geval wat uitgebreider in deze pfd te lezen.

Wacht! Dat wisten wij bibliotheken toch al? Het is op zich geen nieuws dat zoekvaardigheid en ook het beoordelen van (gevonden) informatie bijzonder lastig is. Wel zijn we als bibliotheken onze rol aan het heruitvinden. Waar ligt onze kracht, wat kunnen we als meerwaarde bieden om gebruikers aan ons te blijven binden.

Zou het werken om het artikel uit Trouw te kopiëren en op de deur te plakken met de verwijzing naar onze cursussen om deze kloof als expert te helpen dichten? We hebben in ieder geval de Universiteit van Twente op onze hand.

foto by aussiegall

Geen opmerkingen:

.