Pages

zondag 5 april 2009

23onderwijsdingen23onderwijsdingen is online. De afgelopen maanden ben ik samen bijzonder druk geweest met de versie voor docenten van het voortgezet onderwijs en ROC's. Rob Coers heeft de dingen voor ons geschreven en het ontwerp van het blog hebben we geprobeerd iets aan te sluiten bij de huidige 23 dingen versie.

"docenten in het voortgezet onderwijs en roc’s als doelgroep. Leerlingen Hyven, chatten, fotograferen en produceren informatie op hun eigentijdse manieren. Als docent is het niet alleen belangrijk om kennis hierover op te doen, maar ook om te ervaren hoe het is om met de Web 2.0 tools te werken die door leerlingen, maar ook door steeds meer collega’s, als onmisbaar en uitermate handig worden ervaren."

Nu zijn we klaar om het uit te gaan rollen over de rest van Overijssel en Nederland. We leggen de laatste hand aan de folder om het onderwijs een inkijkje te geven en zijn ook bezig met de begeleidende materialen voor onze bibliotheken. Dat zal in de komende weken klaar liggen voor gebruik.

Er zijn wat andere onderwerpen ingepast, de tekst is gewijzigd en de accenten zijn ook verlegd in een aantal gevallen.

Waarom ik denk dat we hiermee iets heel moois in handen hebben, is omdat we een aantal troeven in handen hebben: namelijk onze bibliotheken die de contacten al hebben met het onderwijs (of het graag wil) en vervolgens ook nog eens de ervaring die we hebben met 23dingen en dit ook richting scholen kunnen uitdragen. Er is dus ervaring. Maar daarnaast gaan we ook hier uit van Creative Commons.

In mijn beleving is dit een van de eerste projecten, in ieder geval in Overijssel, die onder creative commons wordt uitgegeven. Iedereen mag en kan met de dingen aan de slag.
Ook zal ik binnen een paar weken beginnnen met de eerste dingen te plaatsen op het blog. Iedereen die wil kan dus met ons mee aan de slag.

Net zoals bij 23 dingen kun je ook een gesloten eigen subdomein aanvragen. Bibliotheek Hengelo gaat komende week als eerste met een eigen groep (en subdomein) van start en ondertussen staat er ook al een versie voor het Deltion in Zwolle klaar die vanuit de bibliotheek Zwolle gevoerd gaat worden.
Dat vind ik een bijzondere groep omdat weerwatgeleerd de initiator is geweest van de eerste gesprekken rondom de 23onderwijsdingen versie. Samen met Margriet heeft ze heel nauwgezet meegekeken en meegedacht.

Dat wil niet zeggen dat ik niet verwacht in de komende maanden voor bijzondere uitdagingen te komen en ook kritische vragen. Dat vind ik wel heel spannend. Maar tegelijkertijd ligt daar ook onze kracht: we hebben de mogelijkheid aan te passen, bij te sturen en te herzien.

Dat wordt een bijzonder interessant voorjaar.

15 opmerkingen:

Natalie zei

Ben benieuwd of mijn http://23politiedingen.nl ook zoveel te weeg zal brengen! Belangstelling is in elk geval in enige mate geuit.

Word/ben jij dan een soort van gedetacheerd naar de ROC's en VO toe? Of gaan zij het helemaal zelf doen?

essen2punt0 zei

Wat leuk dat ook jij al belangstelling hebt voor jouw versie. :)

Er zijn verschillende manieren waarop we 23onderwijsdingen kunnen uitzetten. In Hengelo loopt het via de lokale bibliotheek (wat ook mijn voorkeur heeft ivm de expertise van de specialisten richting hun eigen onderwijsinstellingen), zelf werk ik in het project Biebsearch.

Hetty Odenthal zei

Petje af, hoor!

Ben heel erg benieuwd en houd deze site in de gaten.

Succes!!!

Unknown zei

Dat ziet er goed uit zeg. Ik vind het interesant om te zien welke dingen jullie hebben aangepast.

Als ik heel eerlijk ben vind ik deze eigenlijk ook wel mooi voor bibliotheken :-)

Annemarie van Essen zei

@Hetty: en houd je mailbox in de gaten. ;)

@edwin. Leuk om te horen! Ik ben er zelf ook heel blij mee en vind inderdaad dat we samen een aantal hele mooie hedentijdse dingen bij elkaar hebben geplaatst. (die ook zeker in bibliotheken zou passen idd) :)

diriwout zei

Ik ga het zeker volgen, gisteravond via een aantal informele contacten het basisonderwijs in Rijssen al warm gemaakt. -:)

veel succes

Gerard Bierens zei

Prachtig om te zien hoe 23dingen steeds verder uitwaaiert over het land. Nu dus ook met een onderwijs- en politieversie en er komt vast nog meer aan. Als bibliotheeksector mogen we hier best wel een beetje trots over zijn!

Annemarie van Essen zei

@Gerard. Ik denk inderdaad dat we er trots op mogen zijn dat er zoveel verschillende initiatieven uit 23 dingen ontstaan. Zo 'achter' lopen we dan ook weer niet als organisaties. ;)

@Wout. Informele contacten zijn hele belangrijke contacten! :)

Peter J Kuipers zei

Dag Annemarie,
wat goed dat Mediawijsheid en Onderwijs 2.0 ook zijn opgenomen als "ding". Daarmee wordt het hopelijk aan het eind duidelijk (na ondervinden) dat Web 2.0 meer is dan web tools. Succes!

Mark Deckers zei

Leuke start van je nieuwe baan niet waar? Dat er een nog een hoop dingen mogen volgen!

Jouke zei

Geweldig! Petje af. Ik ga het zeker volgen en neem aan dat wij er als bibliotheek ook iets mee gaan doen. Moet volgens mij.

Kirsten zei

Ik ben z├│ trots op je!
(En baal - heel egoïstisch - wel een beetje van die nieuwe baan van je. Maar gelukkig blijf je dichtbij. ;))

Alinda Mastenbroek zei

Complimenten en petje af... Ziet er echt prachtig uit de site. Ben benieuwd hoe het gaat lopen en hoop dat we met de Zeeuwse Bibliotheek deze ook in het onderwijs neer mogen zetten.

Hoe is je examen mediacoach nog gegaan? geslaagd neem ik aan? In ieder ook daar mee gefeliciteerd. Was het moeilijk? Ons beleidsplan is gelukkig nu af. Examen hebben we pas 20 april. Maar gaat helemaal goed komen.

Succes hoor komende periode met dit super initiatief.

groetjes,

Alinda
(collega Edwin)

Erwin de Beer zei

Geweldig, en erg bedankt dat je het gisteren bij TeachMeet ook nog presenteerde. Ik denk dat ik deze site heel goed kan gebruiken om mijn collega's te helpen om Web2.0 te leren gebruiken.

Annemarie van Essen zei

@peter: Ik ben zelf ook heel blij dat we die dingen erin hebben opgenomen. De laatste jaren merk je ook dat dat soort dingen een steeds belangrijkere plek moeten gaan innemen.
@mark: laat maar komen die nieuwe dingen! (Maar eerst maar eens Biebsearch voor onze eerste groepen goed op de rit krijgen ;))
@Jouke: komt vast bijzonder goed.
@Kisten: wel andere functie, maar gelukkig niet uit het gezicht ;)
@Alinda: ik weet nog niet of ik geslaagd ben. Examenuitslag duurt 6 tot 8 weken. Arghhh!! (enne.. je weet me te vinden toch? Ik heb nog wel wat tips voor je)
Wat leuk dat je reageert trouwens! :)
@Erwin: Ik vond de teachmeet zo ongelooflijk inspirerend. Het was leuk je daar ook te treffen :)

.