Pages

zondag 1 maart 2009

Twitter: waarom elke redenatie goed is

TED Ideas worth spreading boeit me mateloos. De grote hoeveelheid gepassioneerde mensen die opeens mijn huiskamer kunnen binnenkomen maakt het een oneindige bron van inspiratie.

Bijen die doodgaan, las ik in de krant. Wist ik ook via deze talk.
De belangrijke reden om nog meer hersenonderzoek te doen wordt verteld door Gregory Petsko met zijn geweldige stem.
Hoe het voelt om een hersenbloeding te krijgen (EN te overleven) vertelt Jill Bolte Taylor.

En vandaag zag ik op twitter de link langskomen van een TED talk die ik niet wilde overslaan. Evan Williams van Twitter vertelt over dat bijzondere fenomeen dat ook zo veel verschillende kanten heeft. Zoals bijvoorbeeld wordt belicht in dit artikel in de Informatieprofessional.
Want in de afgelopen paar dagen in de nasleep van het ongeluk met het vliegtuig bij Schiphol ontstond er een tweestrijd over wat Twitter nu eigenlijk zo bijzonder of juist zo 'overrated' maakt. Veel verschillende zienswijzen, triomfen en geƫrgerde commentaren.

Persoonlijk denk ik dat er geen triomfen te behalen zijn bij een dergelijk ongeval. Wel kan ik een aantal persoonlijke conclusies trekken.
  • Twitter haalt iets in mensen naar boven: soms goed, soms niet
  • Media gaan uit van hun eigen gelijk; mensen ook
  • Er zit een verschil in gebruik van het medium Twitter: persoonlijk, zakelijk, gericht op media, nieuwsvergaring
  • Een eigen punt maken is met betrekking tot Twitter heel gemakkelijk: argumenten zijn er voor en tegen
  • Ik vind Twitter nog steeds boeiend, leuk en spannend als onderdeel van mijn nieuwsvergaring.


Wat voor de een heel boeiend is, is voor de ander dat dus niet. De voetbalplaatjesoproep die ik deed op Twitter namens mijn enthousiaste zoon leverde hem goed op! (Ik zoek er trouwens nog een aantal ;))
Wanneer je niet into voetbalplaatjes, AH en dat soort dingen bent, is dat geen relevante info. Maar de link naar een interessant artikel kan wel weer boeiend zijn.
Voor mij is juist die mix zo boeiend. Maar ik kan mij heel goed voorstellen dat er mensen zijn die zich dat niet kunnen voorstellen. Die niet alles willen delen, die al genoeg hebben aan hun eigen huidige informatiestromen of die gewoonweg dat "geklets in de ruimte" niet boeiend vinden.

Al die diverse invalshoeken zijn prima. Zolang we maar, net als bij zoveel dingen, elkaar in waarde laten. Want mijn visie mag niet gedeeld worden door iedereen, het is wel mijn visie. Dat geeft me net zo min het recht om de mening van een fervent niet-twitteraar met belachelijk af te doen.

Een van de krachten van Twitter zit trouwens ook in het eind van deze presentatie, wanneer je denkt dat de presentatie is afgelopen: instant feedback!
2 opmerkingen:

Anoniem zei

Het mooie van Twitter vind ik de massa verschillende mensen die elkaar voorzien van tips, trucs, links als het om werken gaat. Maar ook spontane felicitaties aan mensen bij geboortes en verjaardagen. Fascinerende mengvormen dus. Met tussendoor Goedemorgenman die iedereen die hij voorbij ziet komen een goedemorgen wenst en Juffrouw Jannie voor het rondje koffie. Nut zit'em ook voor mij in Twitterfountains en tags over activiteiten waar je niet zelf bij bent maar wel wilt volgen wat er gebeurt. Later lees ik wel altijd graag de uitgebreide verslagen op weblogs. Eigenlijk een heel grote digitale wandelgang. Enne wat eten we vanavond? :-)

Anoniem zei

Heb er vrijdag nog gebruik van gemaakt tijdens het maken van een workshop, heel handig. Maar ik gebruik het soms ook voor onzin, lekker toch!

.