Pages

dinsdag 11 november 2008

Schrijven in de marge


Het zou mijn vader kunnen zijn geweest, daar achter het stuur. Als buschauffeur kwam hij jaren terug bij de OAD werken en als klein meisje ben ik ook zo vaak met hem meegeweest. Vervolgens ging ik naar een school in Almelo met de bus en kende de meeste chauffeurs bij naam, gezicht en hoe ze de koffie dronken.

Het bijzondere is dat ik hieraan werd herinnerd door een boek bij de 'nieuwe aanwinsten kast'. En wel dit boek: De streekbus: een reis door Nederland; van 1987 naar 2007.
Nadat de bouw van de standaardstreekbussen, De Gele Rijders, was gestopt brak er een bijzonder roerige tijd aan voor het streekvervoer in Nederland.
Niet alleen nieuwe bussen, maar ook nieuwe maatschappijen nieuwe kleuren volgden elkaar de afgelopen jaren in hoog tempo op. Inmiddels lijken de kaarten geschud voor wat betreft de maatschappijen, maar door de immer voortgaande aanbestedingsprocedures blijft alles in beweging.
Al met al genoeg reden om een interessant boek samen te stellen en een overzicht te bieden van de ontwikkelingen in 20 jaar streekbusvervoer in Nederland. Daarom nodigen wij u graag uit voor een reis per streekbus door Nederland, van 1987 naar 2007.
Een boek dat niet eens uniek is in zijn soort. Want er blijkt een hele wereld aan boeken aan ten grondslag te liggen.

De OAD is nog steeds een belangrijke werkgever in het dorrup waar ik vandaan kom. En ook ik heb er de nodige werkervaring opgedaan. Als hostess mee op de pendelbussen naar Spanje, Italie en Hongarije. In de latere jaren, toen er geen dames en heren meer op de bussen meereden, als postkamerdame tijdens de vakanties. Vooral de tientallen trips in een vakantieseizoen richting de warme landen waren bijzonder. Het was een hele rare, gekke, leuke, spannende en intensieve tijd.

Maar zo'n boek? Hoe vaak kom je dat nu tegen? Nou... Bij de bibliotheek natuurlijk!!

hier nog veel meer foto's. Of hier 

2 opmerkingen:

Marina Noordegraaf .... zei

Das wel heel stoer, een vader die buschauffeur is (was)! Doet het toch beter dan bankdirecteur of zo :-)

essen2punt0 zei

@marina. Stoer vond ik het zeker. Behalve dan die ene avond dat hij mij en mijn vriendinnen bij de discotheek, tussen zijn diensten door, ophaalde met een enorme bus en heel heel hard toeterend met ons wegreed.......................

.