Pages

zondag 21 september 2008

Oude vrienden

via
Ik doe het wel vaker bij boeken: ruiken.
Vooral nieuwe boeken hebben nog zo'n specifieke geur van nieuw, van inkt en van chemisch. Ik vind het een lekker luchtje. Daarnaast is er dan die muffe te-lang-gelegen lucht. Die vind je nogal eens in antiquariaten of zolders en kelders. Wel weer een lucht die me fascineert vanwege het oude en al die teksten die daar ook weer ongerept (of bijzonder belegen) liggen te wachten op.. niets.. of op een nieuwe eigenaar.

Er zijn twee boeken die ik minstens een of twee keer per jaar lees. Gewoon, omdat ze zo heerlijk weglezen en tegelijkertijd me doen denken aan mijn jeugd. Ergens in dat reusachtige archief van Edwin zit deze discussie (in de reacties) en vroeg Astrid zich af waar het nu om ging: je blijft houden van datgene waar je liefde voor muziek begon. Dat was, als ik het goed heb, de essentie van het antwoord.
En daar.. bij dat koesteren zit voor mij niet alleen muziek maar ook een aantal boeken. En net als bij heel veel andere dingen is het gevoel wat telt. Niet eens zozeer de artistieke meerwaarde.

Rijk en geen geld leest als een sprookje en zo heb ik 'm ook al mijn hele leven gelezen. Heerlijk ouderwets, maar oh zo leuk. Een miljonair die het een jaar lang moet zien te doen met de centen in zijn zak en tegelijkertijd.. nou ja, lees maar eens als je zin hebt.

Nevil Shute heeft ook al jarenlang mijn aandacht. Een ouderwetse schrijver die al in 1960 overleed maar een geweldig repertoire achterliet. De boeken over de oorlog zijn prachtig en Diamanten voor Janice leest als een heerlijke avonturenroman. De engelstalige titel vind ik persoonlijk veel beter gekozen. Voor 2,51 toch een koopje!

Het zijn boeken die iets over zich hebben waardoor je leest, herleest en nogmaals leest. Niet vanwege het taalgebruik en ook niet vanwege het feit dat je wilt weten hoe het afloopt. Maar soms heb je gewoon behoefte aan oude vrienden. Bij herkenbare woorden komt het plezier vooral uit de hernieuwde kennismaking.

Oude vrienden. Wat zijn ze toch prachtig!

4 opmerkingen:

Unknown zei

Een erg mooie en herkenbare post. Zelf lees ik boeken zelden meerdere keren achter elkaar. Maar ik snap het gevoel wat je bij dit boeken hebt.

Past wel een beetje bij het bericht van een tijdje terug op Edwin's weblog: "alle boeken in de wereld op een na"

puzzle zei

Blijkbaar bleef de inspiratie niet lang weg ..... Bijzonder dat je zo'n band hebt met bepaalde boeken dat je ze ook regelmatig leest. Ik realiseer me dat ik dat zelden doe bij een boek. Wel ken ik het verschil tussen "heb" boeken en "lees"boeken. Voor dat eerste hebben we in Deventer gelukkig de boekenmarkt en voor dat 2e heb ik het geluk dicht bij het vuur te zitten.

steenwijk23 zei

hai
hoe ging het gistern op de biebwatch?

Annemarie van Essen zei

Ik heb ook echt genoten om dit te schrijven. Gewoon.. omdat ik niet iets heel bijzonders wilde schrijven maar gewoon iets wilde vertellen over hoe boeken bij je 'binnen kunnen komen' zonder dat het nu de woest belangrijke werken van onze tijd zijn.

@steenwijk. De biebwatch was inspirerend, een beetje oninspirerend en erg tochterig. Maar wel geslaagd.

ik kom er vast volgende week nog wel op terug. :)

.