Pages

dinsdag 9 september 2008

De huiskamerbioscoop van bibliotheek Deventer


Daar stond ik afgelopen zaterdag dan met mijn glaasje champagne. Te proosten op 't kleine zusje van Filmhuis de Keizer in Deventer: 'de Kleine Keizerin'. Champagne, rode loper en een bijzondere Grande Dame. Allemaal 'part of the show'.
Ik kwam niet voor een film dit keer, maar wel voor de opening. Alhoewel het verhaal van Jan Kruse over 'de Schaduwlopers' leuk en vermakelijk was. Maar goed, zo ken ik Jan ook wel. Alleen voor hem zou ik al speciaal naar Deventer zijn gekomen. Toen ik communicatietrainingen gaf, werkte ik regelmatig met hem samen. (Maar dat terzijde natuurlijk)

De uitnodiging was de week ervoor op mijn bureau gedwarreld en de combi van rode loper, film, Deventer en bibliotheek was verlokkelijk genoeg.

Deventer heeft dus afgelopen zaterdag een echte huiskamerbioscoop binnen de muren van de Openbare Bibliotheek Deventer gekregen. Wow! Geopend door de (waarnemend) filmhuisdirecteur Anton van Amersfoort en een hartelijke inleiding van Jos Debeij.
Leuk! Geen concurrentie tussen filmhuis en nieuwe aanbieder, maar veel meer synergie zien. Datgene leveren wat je als filmhuis niet kunt of mag (oude dvd's, films met lastige rechten of niet financieel aantrekkelijk aan te kopen films)
Ik moet zeggen dat het me niets zou verbazen als het een en ander ook samenhangt met het goede oude netwerken, elkaar in een stad kennen en vriendelijk op weg willen helpen.

Het is een intiem bioscoopje met beamer, bioscoopstoelen en een groot scherm.  Maar nog veel meer bijzonder vind ik dat leden van de bibliotheek en abonnementshouders van filmhuis De Keizer gratis gebruik kunnen maken van De Kleine Keizerin. All in dus.
Geen gedoe met extra kosten, geen gedoe met administratieve extra's maar vooral veel doen richting klant. Of het loont? Hmmm.. dat is altijd de vraag. Maar dit soort positieve ontwikkelingen zorgen er voor dat je als bibliotheek daarnaast een krachtige positie in de huidige samenleving blijft behouden: al zoekende natuurlijk. Zoeken naar wegen zonder direct een eindpunt te willen bepalen.

Beginnen zonder een definitief eind voor ogen geeft in ieder geval ook veel flexibiliteit aan je terug. Als bibliotheken kunnen we dat wel gebruiken: flexibiliteit. Maar tegelijkertijd vergt dat ook een flexibele aansturing. Ik heb zomaar een donkerbruin vermoeden dat dat wel goed zal komen.
Het najaarsprogramma is in ieder geval strak vormgegeven en duidelijk richting klant. Het heeft een aantal beleefbibliotheekelementen en dat vind ik persoonlijk ook leuk om te zien.

Maar dat vergt niet alleen flexibiliteit van management, maar ook van bibliothecarisgeest. Want wat doe je met 5 aanvragen in de week? Met 5 groepen die 's avonds om acht uur nog een filmpje willen bekijken? Vooralsnog zijn er geen vaste grenzen gesteld. Dus is er veel mogelijk. Net zoveel als de medewerkers of vrijwilligers kunnen trekken natuurlijk. Dat lijkt me wel een gevoelig evenwicht.

Spannende bibliotheek daar in Deventer. Houd ze maar in de gaten. Vooral nu ze daarnaast ook nog eens met z'n 68en begonnen zijn aan 23dingen. Als coach verwacht (en hoop) ik natuurlijk op boeiende ontwikkelingen.
Ik houd mijn positief gestemde hart in verwachting vast!

6 opmerkingen:

puzzle zei

Nou Annemarie, als medecoach van de 23 dingers in Deventer en daarnaast ook ingezetene van deze prachtige Hanzestad juich ik de lovende woorden over dit laatste iniatief van de Deventerse bibliotheek zeer toe. Ik hoop met jou dat dit leuke initiatief beloond wordt met een regelmatige stroom van bezoekers. Ik zal mij er zeker onder bevinden. Maar eens gauw op zoek naar dat programma en kijken of ik een RSS of iets kan vinden zodat ik op de hoogte blijf van het aanbod.

Unknown zei

Mooi initiatief!

En succes met het coachen!

Jan Klerk zei

Mooie deal met filmhuis! Knap dat ze het samen overstijgend belang hebben gevonden.

essen2punt0 zei

Ik vind het inderdaad een prachtige deal. Er zit zelfs al een gezamenlijke ledenactie in de pen!

Enne dat coachen: heerlijk werk toch! :)

Hetty Odenthal zei

Leuk, dat Deventer dit doet.
Ik kom zelf ook regelmatig in het filmhuis en kan dit nu mooi combineren met De Kleine Keizerin.
Het maakt de drempel beslist lager om dan gebruik te maken van dit initiatief!
Overigens heeft Wierden ook een Biblioscoop. Ik zal hier nog weleens over schrijven in mijn blog.

Unknown zei


Deze 4500 Lumen beamer is beter dan de andere beschikbare beamers zoals 3D LED BEAMER ontmoette WIFI . Maar toch kunt u deze producten vergelijken voordat u ze koopt.

.