Pages

dinsdag 26 augustus 2008

Luisterboek voor handy, pc of gps


Leeskringen en literatuur hebben mijn professionele aandacht in verband met de leeskringen die we in Overijssel bedienen. Dan is het toch ook leuk om zo nu en dan weer eens wat anders tegen de komen.

Uitgeverij Cossee probeert het met een luisterboek op micro SD-kaart. Slim bedacht. Alleen al vanwege de publiciteit die zoiets toch met zich mee brengt. (Zelfs Gizmodo schrijft erover) Uitgeverijen moeten ook mee met de huidige tijdsgeest. En ik denk dat dit in ieder geval een richting uitgaat die interessant genoeg is voor veel mensen. Cd's beginnen bijna ouderwets te worden toch? Ook is het een groot goed om niet te hoeven wisselen. Geen 6,7 of 8 cd's die lekker door de war kunnen raken of heerlijk bekrast.

Of het boek me aanspreekt om tijdens een file op m'n TomtomGpsding te luisteren?
Het is het verhaal van een jongen (Michael) die verliefd wordt op een oudere vrouw (Hanna) die, naar later blijkt als hij als student rechten een rechtszaak bijwoont, een oorlogsverleden heeft. De jongen las haar voor als ze onder de douche stond, de oudere student stuurt cassettes met voorgelezen teksten naar de gevangenis. Dit boek is een zoektocht naar het omgaan met het verleden. Michael moet zijn positie bepalen: hij houdt van een oorlogsmisdadigster, wat betekent dat? Hoe daarmee om te gaan? Waarom deden mensen wat ze gedaan hebben? Wat is recht, wat is lot, wat is (collectieve) schuld? Schlink schrijft zeer gedetailleerd, nuchter, exact, betoverend, en Gerda Meijerink vertaalde het voorbeeldig. Hans Croiset is de ideale voorlezer: een mooie, rustige stem, zonder hinderlijke nadruk bij de voordracht, maar met alle gevoel voor taal en inhoud. Een toplezer die een indrukwekkend boek voorleest.
Nog wel even tot november wachten. Net op tijd voor de feestdagen, zullen we maar zeggen. :)

Geen opmerkingen:

.