Benoît Cicchelero heeft een mooi eindwerk geschreven waarin hij probeert aan te tonen dat het internet in de bibliotheek heel wat beter kan aangewend worden dan nu vaak het geval is. Zo bestaan er naast boeken ook digitale entertainment- en informatiebronnen die je via die weg kan bereiken.
De invoering van het internet in de bibliotheek mag dus enkel een beginpunt zijn en geen quasi eindpunt. Anders negeer je de volgende generatie van informatiedragers en vergroot je de digitale kloof. Wat net zou indruisen tegen je taken als informatieschakel.
Zo gaat het steeds om het op termijn kunnen aanbieden van e-content voor hoofdzakelijk informatieve doeleinden. Sommigen opteren hiervoor om vanuit de catalogus op te bouwen naar een geïntegreerd aanbod, terwijl anderen dit meer als allemaal losse
onderdelen aanschouwen.
Het internet is hierbij een erg belangrijke factor, want iedereen is het er over eens dat je een digitale
bibliotheek niet in een intranet omgeving kan behouden en aanbieden. Waardoor men dus per default op het internet valt. Het internet bied dan ook de meeste mogelijkheden om je in verbinding te kunnen stellen met de gebruikers die samen met het personeel de doelgroep vormen.
De invloed van het internet zal hier uiteraard ook een rol bij spelen, want je kan bijna niet meer
“internet” en “digitale bibliotheek” zeggen zonder dat er ergens “2.0”, “open source” of creative
commons” tussen valt.
Bloggen is overigens een bijzonder goede manier om bij te blijven, want het creëert de ruimte om te
gaan neuzen naar het laatste nieuwe en het brengt je in contact met andere bloggers die je interessante standpunten voorleggen waarmee je dan weer zelf in gang kan schieten. Het is dus een wisselproces tussen het ontvangen en verzenden van ideëen (net zoals TCP-IP pakketjes).
De open ideeën helpen hierbij. Ze zijn echter bekender als “open source” maar het omvat nog zoveel meer, namelijk afbeeldingen, films, games, drank en ga zo maar door. Voor de bibliotheek betekent dit het herontdekken van haar naam. Openbare bibliotheek wordt zo “open bib” naar analogie met de open beweging. Deze omvat niet enkel het delen en toegankelijk maken, maar ook de “creative commons” en “2.0” invloeden. Deze zorgen ervoor dat de informatie of data vrij is om
er mee te kunnen doen wat je zou willen.
Het mooie is dat hij meteen toepast hoe belangrijk het Creative Commons concept vindt door zijn hele rapport ook onder Creative Commons aan te bieden!
1 opmerking:
Hopelijk zal de herwerkte versie van "Bibnet" hier in Vlaanderen aan kunnen remediëren. Aangezien deze zich vooral op de digitale bibliotheek zal richten. Wel raar dat wat er destijds voor boeken wel kon, nu zo moeilijk lijkt te zijn voor andere manieren om informatie/entertainement aan te bieden.
Een reactie posten