Google blijft vernieuwen, verbazen en verwonderen.
Die club met mensen die ook nog eens 20% van hun (werk)tijd mogen steken in eigen projecten. Dat doen waar je hart ligt om de rest van je werk ook leuk te maken en te houden.
Ik vind het een superzet! Want het zorgt er ook voor dat datgene waarvoor je als werknemer gaat ook echt iets is waar je eigen hart ligt. Het zou me niets verbazen als Google Knol daar zo'n voorbeeld van is.
Zou dit het hartekindje van Michael McNally zijn? Er wordt in ieder geval naar hem verwezen bij The Googleblog.
Knol is een nieuwe gratis dienst van Google die u toelaat te communiceren, samenwerken, en je kennis te delen met de wereld. Wij zijn van mening dat de beschikbaarheid van informatie, de vrijheid van meningsuiting aanmoedigt, en nieuwe verbindingen tussen auteurs en lezers creëert.
En dus is Knol nu open voor iedereen.
Knols zijn gezaghebbende artikelen over specifieke onderwerpen, geschreven door mensen die weten over deze onderwerpen. Het internet bevat grote hoeveelheden informatie, maar niet alles wat de moeite van het weten waard is bevindt zich op het web. Een enorme hoeveelheid informatie bevindt zich in hoofden van mensen. miljoenen mensen weten nuttige dingen en miljarden meer zou kunnen profiteren van deze kennis. Knol zal aanmoedigen om bij te dragen dat deze mensen hun kennis en online toegankelijk kunnen maken voor iedereen.Er is zelfs een deal gemaakt met the New Yorker. Goed gedaan!
Het belangrijkste principe achter Knol is het auteurschap. Elke Knol heeft een auteur (of groep van auteurs) die hun naam aan de inhoud ervan verbinden. Het is hun Knol, hun stem, hun mening. We verwachten dat er sprake zal zijn van meerdere Knols over hetzelfde onderwerp, en we denken dat dat goed is.
Met Knol, introduceren we een nieuwe methode voor de auteurs om samen te werken, dat noemen we "gemodereerd samenwerking."
Het maakt dus niet uit dat er uiteindelijk verschillende Knollen over hetzelfde onderwerp ontstaan. Mooi. Want dan kun je inderdaad gaan vergelijken, verschillende opinies onderzoeken en op zoek naar de invalshoek waar ik behoefte aan heb.
Kan het wikipedia naar de kroon steken? Dat weet ik nog niet. Dat moet de tijd maar leren.
Maar het feit dat er nieuwe mogelijkheden voor kennisdeling zijn ontwikkeld en dat het concept erachter toch weer neigt naar 'specialisten' doet me op zich wel goed.
Ik schreef hier al eerder over de documentaire wiki's waarheid.
Deze Knol lijkt een goed vervolg te gaan worden om deze discussie verder te voeden!
Alleen die naam...
-edit: en toevallig stuitte ik vanmiddag op deze interessante post bij molblog. Een unieke podcast over WikiPedia. Gisteren interviewde Klaas Weima van Energize Jan Bart de Vreede.
4 opmerkingen:
Leuke associatie :-)
En inderdaad je bent al heel wat gedreven als je telkens zo'n gedeelte mag inzetten bij een project naar keuze. Zou zoiets graag ook binnen de bibliotheekwereld zien groeien.
Maar het blijft een rare naam...
precies.
En lees ik nu meerdere Knols of Knollen?
Å overvåke noens instagram-berichten lezen van iemand anders-aktivitet uten deres samtykke kan bryte tillits- og personverngrenser. Respekter andres autonomi og kommuniser åpent i stedet for å ty til spionasje.
Een reactie posten