Pages

maandag 7 april 2008

Wiki's Waarheid: eigenlijk komt het voor ons altijd goed


Ik zat braaf voor de buis. Kirstenkladdert, ZBdigitaal , WoWter en nog veel meer ander bloggers hadden me al getipt.
Eerst heb ik me maar eens ingelezen op de website van tegenlicht. Mooi. Ik wist wie ik zou tegenkomen tijdens de documentaire en dus ook welke visie ik van de verschillende geïnterviewden kon verwachten.

Het viel niet tegen! Ik vond het een interessante documentaire met mooie inzichten in de diverse zienswijzen waarop je het internet, het participerende internet kan beschouwen.

In hoeverre ik een Fröbelende amateur ben of een gedreven professional is mij nog niet duidelijk. Het is ook maar net aan welke zijde van het spectrum je je schaart. Ik denk dat ik absoluut een web2.0 adept ben. Ik zie veel voordelen maar zie ook zeker de gevaren en valkuilen. Maar ik vind het wel heel bijzonder dat ik juist een voordeel zie ik wat zij als nadeel zien: ik moet zelf een bewerkingslag maken over alle informatie die ik tegenkom. Want de alwetende schrijver bestaat niet meer per se. Dat betekent dat ik informatie moet toetsen en de bronvermelding bekijk op de gebruikte informatie. Ik ben voor mijn gevoel dan ook kritischer op mijn bronnen en de informatie die ik tegenkom. Juist ook op bronnen zoals Wikipedia.

Ook gaan de haren mij wel wat rechtop staan over opmerkingen over 'de professionals' zoals journalisten: oneerbiedig gezegd(kundige) informatie- en kennisgrabbelaars die met hun stukken ook maar een bepaald deel van een onderwerp kunnen belichten. Kennis over alle diverse elementen van een onderwerp waarover ze schrijven is ook niet zomaar bij hen voorradig. Daarvoor raadplegen ook zij deskundigen en bronnen. En laten deskundigen nou ook meestal niet hun (eigen) waarheid zien?

Ik vind het boeiend. En vooral interessant om die twee kampen nu eens heerlijk te horen praten over hetzelfde onderwerp in een documentaire die ook maar een klein deel van het spectrum kan belichten.

En laten we nou wel zijn. Voor 'ons' als informatiespecialisten komt het altijd goed. Of wij zijn de professionals die web3.0 moeten gaan maken of we worden de specialisten die onze klanten daar gaan opzoeken waar ze zijn. :)

Neem gerust de tijd en de moeite om via de website van tegenlicht of via uitzendinggemist terug te kijken.

En als je toch bezig bent. Holland doc - internet is absoluut ook een bezoekje waard. Al is het alleen al vanwege sommige zo prachtig gedateerde portretten. :)7 opmerkingen:

Unknown zei

Ik vond 'm ook zeker de moeite waard. Ik was vooral gecharmeerd van die activist. Over dat aspect had ik eigenlijk nog nooit nagedacht.

Edwin

Rob Coers zei

Als ik iedereen zo hoor, dan weet ik soms niet zo goed aan wiens kant je nou moet staan. Ik neig uiteraard zeer naar de 2.nullers, maar wat mr. Keen zegt, daar zitten ook waarheden in. Toch denk ik dat hij uiteindelijk het onderspit delft, of je het nou leuk vindt of niet. De feiten spreken in zijn nadeel...

Marina Noordegraaf .... zei

fijne docurecensie!

mooi hoe jij naar de toekomst van het vak kijkt: voor ons komt het altijd goed! En dan komt het dat ook.

Doet me denken aan een citaat: 'de optimist en de pessimist hebben allebei even vaak ongelijk. Maar de optimist heeft daar veel meer plezier bij' :-)

essen2punt0 zei

@edwin. Inderdaad was dat aspect voor mij ook nieuw! Zijn enthousiasme is precies datgene wat de kennisachterstand landen (cq talen) nodig lijken te hebben.

@Rob. Ik houd er erg van om consensus te bereiken. Dat is niet altijd mogelijk, maar ik denk de waarheid vaak ergens in het midden ligt. Vooral omdat we hier een rasoptimist vs een rassacherijn (die wel zijn feiten kent trouwens!) tegenover elkaar zien. Dat hebben ze mooi gedaan.

@Marina. Dank voor je compliment. :) Ik ben inderdaad van mening het 'wel goed' komt. Alleen hoe is de grote vraag! :)

TienD zei

Merkte dat deze reportage veel collega's aan het denken zette. Misschien kunnen we bij ding16 een vervolg maken voor bibliotheken.

steenwijk23 zei

ja ik zat dus ook voor de buis

eens goed de voors-en tegens te horen
tja bij elke nieuwe ontwikkeling heb je dat
je kan niet alles terugdraaien lijkt me

Anoniem zei

leuk wat Marina zei over optimisten en pessimisten. Theo Maassen noemde optimisten overigens ooit slecht geïnformeerde pessimist :P

Was getekend, een rasoptimist

.