Pages

maandag 19 mei 2008

Ding 15. Podcasts. Selluf doen!


Natuurlijk kon ik het weer niet laten. Ik wilde weer eens Selluf doen! Leuk gezegd, maar onderhand ben ik dus een avond verder en is het resultaat 'aardig'.
Het begon natuurlijk met de zoektocht naar een microfoon. Want de microfoon van de webcam stoort... Vind ik zelf. Maar ook dat leverde niet al te beste resultaten op. Vooral niet omdat ik overal stofwolken vond op jacht naar 't befaamde microfoontje.

Maar gelukkig bedacht ik me ook dat ik een iaudio heb met een goede microfoon. Toen waren we al met al al zo'n anderhalf uur verder. En ik had me al wel bedacht wat ik wilde gaan vertellen, maar of het nu echt is waar jullie... enfin. Luister zelf maar.

'Mijn eerste' eigenste
De keizer..

De podcasts van Dok had ik al eens bekeken en ik ben tijdens Ugame Ulearn ook zelf nog voor de microfoon geweest. Maar die spraakverwarring heb ik nog nergens weten terug te vinden. Is waarschijnlijk ook niet zo erg. ;)
Bieslog heeft me vaak buitengewoon veel plezier bezorgd met zijn podcasts. Hij noem(de) het heel mooi: hoorspel, reportage, geluidsacts.
Maar vooral Pierre Gorissen hoort in mijn rijtje van 'absoluut te noemen' casts te staan! Hij noemde ze zelf Edukasts en is al wel een tijdje gestopt. Maar ze zijn niet minder historisch om te beluisteren! Zijn uiteindeijke setup was er ook niet minder om! De eerste is gelukkig iets minder deprimerend voor een beginner. ;)

Dus dat knoeien met een microfoontje van mij... is een aardige eerste stap. Maar ook zeker niet meer dan dat.

Wat ik van podcasting vind? Aantrekkelijk, uitdagend maar wel een lastig medium. Want ik weet niet of je veel mensen op dit moment weet warm te krijgen om een podcast daadwerkelijk te downloaden. Het beluisteren ervan via een website kan wel weer interessant zijn.
Ik vind bijvoorbeeld radioboeken wel weer heel interessant. Maar dat komt omdat ik ze direct kan linken aan mijn doelgroep leeskringen.
Al met al stof tot nadenken voor de komende weken.

4 opmerkingen:

Unknown zei

Ik denk dat je een podcast juist maakt om geluisterd te worden. Het maakt dan natuurlijk niet uit of je deze op de computer of op een mp3-speler afgespeeld wordt.

Zelf heb ik toevallig laatst een aantal podcasts gedownload en tijdens het klussen in huis afgespeeld. Ik vond dit een prettige manier om naar podcasts te luisteren. Maar helaas kost het mij nog iets te veel moeite om dit regelmatig te doen (moet mezelf nog steeds een keer goed verdiepen in Itunes) ;)
De Educast heb ik altijd op zondagavond gewoon direct via internet geluisterd. Dat vond ik ook altijd erg prettig.

Hoe je het luistert is dus niet zo belangrijk.

Marina Noordegraaf .... zei

ik benijd je kinderen die je vast elke avond ook zo mooi voorleest!
mooi dat je weer selluf aan de slag bent gegaan!

Of klanten ook echt veel podcasts zullen downloaden? Goede vraag. Wat zouden de kritische slaagfactoren zijn? Misschien hangt het ervan af hoe en waar je ze distribueert (aanhaken bij muziekkanalen?), wat de prijs is en of het lukt de afnemer een band te laten ontwikkelen met de maker

ook leuk: studeren met een podcast En zeg nou zelf, wie wil er nou niet een vreemde taal leren als ie in de file staat :-)

essen2punt0 zei

@Jeroen: op zich maakt het niet uit hoe je luistert. Maar er zit wel verschil in 'waar je luistert' en of een achtergrondpiepje je dan stoort of niet. In een auto of op een mp3-speler stoort het me veel meer dan wanneer ik inderdaad bijvoorbeeld in het huis aan het rommelen ben.

@Marina: tanx voor je compliment.
Leuke links. De Podcastfans zijn echt bijzonder!

23 Dingen zei

Ik had van jou niet anders verwacht, eerlijk gezegd :-) Zit Du Moment in de trein, heb 'm gedownload, maar blijk ik mijn hoofdtelefoon niet bij me te hebben. En om je op volume in de trein te laten horen, hmmm, da's nou weer teveel eer, hihihi.
Als ik de comment van Marina lees, denk ik dat het een sprookje is. 'k Ga 'm bij het naar bed gaan beluisteren!

.