Pages

maandag 14 april 2008

De Vis-filosofie! bij de VOB


Wat kan het soms toch bijzonder lopen.
Ik had net de reader die ik ergens vorig jaar eens gebruikte uit de kast getrokken om wat te schrijven over een van mijn favoriete trainingen, toen ik nog snel even de grappig klinkende RSS-feed van Jan Tweepuntnul wilde lezen....

En laat het nu precies gaan over datgene wat ik wilde schrijven! De Vis-filosofie! Gebruikt bij de 24-uursconferentie van de VOB. Ik heb ook de film waar Jan het over heeft ontelbaar maal bekeken en het blijft een boeiende inspirerende ijsbreker. (Alhoewel ik op een zeker moment bijzonder genoeg had van de buitengewoon te enthousiast kauwgom kauwende jongen die langs kwam. ;))

Volgens Jan is de boodschap duidelijk, je kunt iets bijzonders maken met een team vrolijke creatievelingen. En dat.. dat ben ik nu niet met hem eens. Ik denk dat elk team en elk persoon met de vier lessen van de Vis-Filosofie iets bijzonders kan. Vis! gaat niet alleen over vrolijk zijn of cratief. Vis! gaat over het kiezen van je houding ten opzichte van jezelf, je werk en je collega's.

Het geheim van de visfilosofie ligt in een viertal gouden regels:
1. Blijf spelen, ook al ben je allang volwassen;
2. Maak de klanten en je collega's blij;
3. Wees er met je aandacht en gedachten helemaal bij
4. Kies je houding: wat wordt het vandaag vrolijk, knorrig, open, prikkelbaar?

Lees gerust een Vis! of Verse Vis!
Je mag ook eens binnenlopen om naar mijn zelf gefröbelde trainingsmap te komen kijken en.. laten we als OBD nou ook eens hierin voorop lopen: de Vis-filosofie is een training die we bij de OBD ook kunnen geven! Alle materialen zijn ervoor in huis. Als bibliotheek in Overijssel zitten we dus goed! ;)

De Vis! Filosofie een krachtig middel om tot een andere manier van denken te komen. Ik heb er een groep in een paar uur tijd door zien veranderen. Het is krachtig in al zijn eenvoud!

De reden waarom ik er weer aan moest denken is vrij voor de hand liggend: 23 dingen. Ik merk dat het spelen, leren en toepassen voor mij sterk verbonden is met de manier waarop ik graag leer en werk. En daar lijkt de organisatie van de 24-uurs marathon van de VOB ook over na te denken. Is dat nou niet prachtig?

6 opmerkingen:

Marina Noordegraaf .... zei

Neem je die trainingsmap morgen mee? Ik vind het reuze, reuze interessant!

essen2punt0 zei

Hij ligt al klaar voor je :)

Marina Noordegraaf .... zei

Fijn zo! :-)

Rob Coers zei

Het lijkt een vooropgezet plan, dat 23dingen concept. Maar het sluit overal steeds meer bij aan, merk ik.

Anoniem zei

Beste mevrouw van Essen,

Ik moet volgende week een presentatie geven op een middelbare hotelschool over accountmanagement en gasten beleving. Ik heb zelf de hogere hotelschool een aantal jaren geleden afgerond en toen een aantal malen deze VIS! filosofie DVD gezien. Ontzettend inspirerend! Nu zou ik deze graag in mijn presentatie willen gebruiken om ook andere mensen te inspireren en te laten zien. Maar ik kan de DVD/filmpje nergens vinden, behalve de trailer op Youtube. Kunt u mij vertellen hoe ik hier aan kom? en zou ik het eventueel van u kunnen lenen?

Ik hoor graag van u.

met vriendelijke groeten,

Maartje Schepers

maartje_schepers@hotmail.com

Annemarie van Essen zei

Dag Maartje,

Deze film wordt als trainingsmateriaal gebruikt en is te verkrijgen via TFC. Helaas is deze heel prijzig.

Het spijt me dat ik je er niet aan kan helpen. Ik heb deze DVD niet in eigen bezit.

groet en veel succes!
annemarie

.