Pages

dinsdag 26 februari 2008

Ding 2: Web 2.0 tot nu toe

De opdracht:
"Schrijf een tweede bericht, waarin je iets vertelt wat jouw ervaringen tot nu toe zijn met Web 2.0 toepassingen. Nog géén idee wat die term inhoudt, kijk dan eens naar wat WikiPedia erover zegt."

Tja... en laat ik nou Wiki daar behoorlijk onduidelijk over vinden. In het algemeen vind ik het zowiezo moeilijk om iets te melden over Web 2.0. Want wanneer ben je nou met Web 2.0 bezig en wanneer is het meer 'oud'.

Maar goed. Wiki dus. :)
"Een van de eerste websites die gebruik maakte van AJAX en wordt gezien als typische Web 2.0 website, is Google's Gmail."

Check. Ik zag dat op mijn eerste mailadres ik al mailtjes heb van medio 2004. Ik geloof dat ik begon met een woeste mailbox van 2 Gb. Dat is nu al rond 6,4 Gb. Dat is ook wel nodig met alle attachments die ik zo her en der bewaar bij Gmail. (En over de gevaren van het Groote Google hebben we het nog wel eens ;))

Andere concepten en technologieën die geassocieerd worden met Web 2.0 zijn o.a. weblogs, wiki's, podcasts, RSS-feeds, webvideo en webservices met open API's.

Mijn (thuis)weblog gaat al terug tot 2001. "Geplaatst op 18.9.01"
Wiki: ik heb nu een paar keer een wiki ge-edit. Verder nog niets zelf ontwikkeld.
RSS gebruik ik nu een paar maanden. Had ik het maar eerder ontdekt!!
Youtube is leuk. Maar ik moet wel zeggen dat ik het vooral gebruikt heb om te consumeren. Verder vind ik het wel erg leuk om heel af en toe filmpjes van mijn eigen kroost te plaatsen. (en door te linken)

Veel Web 2.0 websites worden continu uitgebreid en raken daarom nooit verder dan de ontwikkelingsfase (bètaversie).

En dat maakt het nou juist zo spannend!

Andere voorbeelden van sites die op het Web 2.0 principe gebaseerd zijn: Rock Werchter, Wikipedia, Flickr, Netvibes, YouTube, Orkut, Google Maps, MySpace, Last.fm, del.icio.us, Digg, Meebo, Jumpcut, Pixsy, Pandora en Accoona. Nederlandse Web 2.0-voorbeeld is o.a. Hyves

Veel dingen ken ik vooral als privegebruiker. Nu wordt het interessant om te zien wat het me kan gaan bieden als Essen2punt0!

Geen opmerkingen:

.