Pages

maandag 15 oktober 2012

De verhalen der dingen

Untitled
Het ontdekken van iemands huis is een klein feestje voor de hokjesgeest van ons mensen. We kijken rond, plaatsen meubels en kleuren binnen het kader van hoe we iemand kennen en ontdekken zo een nieuwe kant van bekenden en vrienden.
Een boekenkast of een stapeltje boeken verteld iets over iemand. Het is altijd avontuurlijk om voor het eerst over de drempel te stappen van een huis of een ruimte. In huize van Essen barst bijvoorbeeld uit zijn voegen van alle Jongensgruis en meubels met een verhaal.

Net zo goed als dat een werkplek ook iets over een collega zegt.

Ook interessant is het fenomeen damestasjeslezen waarbij dit artikel (pfd) een leuk beeld geeft. Alleen het woord damestasje roept wat kriebels op. Mijn tassen zijn meer van het kaliber gebruik-uw-spierballen. En ik zie meer tassen van dat formaat dan alleen de kleine schattige tasjes die de associatie van 'tasje' aankunnen. De ondertitel is boeiend: het orakel dat je meedraagt.

Ik kreeg een paar weken terug een interessant en heel inspirerend boekje van Gonnie Kleine: Broekzakboek.
Wat heeft u in uw broekzak? In mijn jaszak of in een tas zit een groot gedeelte van het jaar wel ergens een kastanje. Omdat ze zo prachtig zijn, me laten glimlachen.

En al denkend zijn er nog twee dingen meer waarbij ik denk dat je heel snel iemand leert kennen maar ook wel eens veel dieper dan iemand zou willen.
Dat is in de eerste plaats de mobiele telefoon. Het apparaatje waarmee kan worden gebeld, maar waarbij het maken van foto's, apps, spelletjes en zelfs de bewaarplek en krassen op de buitenkant een eigen verhaal vertellen. Wat de foto's op het ding kunnen zeggen over wie je bent en waar je interesses liggen. Maar ook de manier waarop je naar buiten (of naar binnen) kunt kijken. De notities die je er snel op maakt.

En vervolgens is het maar goed dat we als Bibliotheken heel zorgvuldig omgaan met de gegevens van onze klanten. Want ik weet dat mijn lenerspas veel over mij verraadt. Mijn smaak voor boeken, de onderwerpen die ik interessant vindt, mijn favorietenlijstje, de aanvragen. Mijn bibliotheekkaart laat een hele wereld zien die mij raakt en mijn boeit.

Die telefoon en mijn bibliotheekkaart. Ik moet ze nog maar eens beter gaan bewaken..

Geen opmerkingen:

.