Pages

zaterdag 21 januari 2012

Omgevingsalert en Apps voor Nederland

Deze week sprak ik weer eens uitgebreid met Christaan Rasch, een van andere cursisten van de opleiding die ik ook volg. Hij heeft de OmgevingsAlert-app gelanceerd. Met deze app kunnen burgers zien welke vergunningaanvragen in hun buurt zijn ingediend en een melding op hun smartphone krijgen als iemand een vergunning aanvraagt voor bijvoorbeeld een verbouwing.

De omgevingsvergunningen waarvan je de aanvraag kunt volgen, hebben betrekking op bouwen en verbouwen, maar ook bijvoorbeeld kapvergunningen, sloopvergunningen of monumentenvergunningen vallen hieronder. ‘Soms zijn deze vergunningaanvragen slechts formaliteiten, maar af en toe kunnen bouwplannen heel ingrijpend zijn: de uitbouw van je achterbuurman kan ten koste gaan van jouw zon of privacy. Maar ook bij de aanleg van een hangplek, zendmast of reclamebord of de kap van bomen in de straat kun je vaak bezwaar maken, mits je tijdig weet dat dit speelt, en dáár gaat het vaak mis’ ‘Feitelijk heb je recht op informatie en recht om bezwaar te maken, maar de manier om van die rechten gebruik te maken is vaak niet meer van deze tijd.’ 

Met de OmgevingsAlert ziet een gebruiker op een overzichtelijk kaartje waar rond een zelf in te stellen punt iets speelt dat mogelijk interessant is én krijg je automatisch een ‘push-bericht’ als er nieuwe meldingen bijkomen.

Boeiend om te zien hoe je van een idee relatief snel tot realisatie kunt overgaan. Christiaan is terecht trots. Plus dat ik dit een hele interessante app vind. Want volgens mij past dit prima in actief passief Burgerschap. Wel op de hoogte willen blijven en zijn, maar dan wel binnen de grenzen van je eigen noodzakelijkheid.

Plus dat het me weer eens bewust maakt van de enorme hoeveelheid en de potentie van alle openbare informatie en data die tot onze beschikking staat.

De app is ingezonden voor de Apps voor Nederland-wedstrijd. Met deze wedstrijd probeert de overheid te stimuleren dat er meer en slimmer gebruik gemaakt wordt van alle informatie die binnen de overheden beschikbaar is. OmgevingsAlert is hier te downloaden.

Apps voor Nederland is een wedstrijd waarbij ontwikkelaars worden uitgedaagd met behulp van Open Data applicaties te ontwikkelen. De wedstrijd duurt vier maanden en zal vergezeld gaan van een aantal Open Data dagen waarop ontwikkelaars, ondernemers en data-eigenaren elkaar ontmoeten. Applicaties kunnen uiteenlopen van websites, toepassingen voor mobiele telefoons tot plugins voor sociale media. Ze dienen gebruik te maken van minimaal één databron van het dataregister data.overheid.nl; combinaties met andere databronnen zijn toegestaan

De stemming sluit zondag en dit is de App die mijn stem krijgt. 

Stemmen kan hier

Geen opmerkingen:

.