Pages

dinsdag 3 mei 2011

Te groot voor tafellaken en te bijzonder voor servet

The dancer

Young Adult is een genre in de literatuur, overgewaaid vanuit de Verenigde Staten. Meer en meer hebben boekwinkels al speciale kasten met Young Adult literatuur. In Nederland is het genre bezig aan een opmars: sommige uitgeverijen hebben inmiddels een Young Adult-redacteur in dienst.
Over het algemeen zijn Young Adult boeken specifiek geschreven voor jongeren van 14 tot 21 jaar oud. Vaak is het overkoepelende thema van een Young Adult de mogelijkheden en dilemma’s van jongeren in deze leeftijdsgroep.

n het afgelopen jaar hebben vier uitgeverijen zich gericht op young adult boeken. Uitgeverij Kluitman lanceerde de imprint Blossom Books, Luitingh-Sijthof heeft Luitingh Fantasy opgericht en Prometheus heeft Prometheus Young Adult in het leven geroepen. Cossee is ook overstag gegaan.

Er is een eigen uitgave, aparte leestips,blogs met Recensies van Young Adult literatuur en meer en een jongerenliteratuurprijs.

De scriptie (pdf) De jongerenbibliotheek, de rol van cross-overkasten bij de overgang van C-boeken naar volwassenenliteratuur van Marieke Deinum is een interessant stuk om in dit kader als bibliotheek te lezen.

Cross-over kasten zijn een goede manier om de overgang tussen jeugd naar volwassenen te maken, ook in bibliotheken. Dat gebeurt ook al op verschillende plekken, maar nu ook via NBD Biblion

Goed nieuws!

Geen opmerkingen:

.