Pages

donderdag 24 maart 2011

Vrijheid kan wat kosten

Half Empty or Half Full?
Dinsdagmorgen was ik te gast bij een bijeenkomst van de Overijsselse Bibliotheken waarbij we diverse onderdelen van het gezamenlijke innovatietraject presenteerden. Iedereen was afgereisd naar Hasselt, om daar een van de formulebibliotheken te bewonderen. Vorige week was eenzelfde sessie in bibliotheek Almelo.

De ideale bibliotheek, Biebsearch en de digitale bibliotheek stonden als onderwerpen op de rol.

Het is goed om samen te praten over de onderwerpen waarop gezamenlijk is ingezet. De verhalen liegen er niet om. Er is veel gebeurd en er staat veel te gebeuren in Overijssel. Jos de Beij, directeur bibliotheek Deventer, liet zich iets ontvallen wat blijft hangen.
"Hoe meer vrijheid je wilt hebben, des te meer tijd en geld het je kost."

Iets wat ik bij veel projecten in het land en in Overijssel bespeur is de behoefte aan een gedeelte voor eigen invulling. Omdat we uniek willen zijn of ons zo voelen. Maar dat maakt tegelijkertijd dat je in een project je dus telkens afvraagt waar en hoeveel vrijheid er nodig is om iedereen aan boord te houden.

Maar terwijl iedere organisatie behoefte heeft aan 'ontsnappingsruimte' hebben we ook meer en meer een financieel probleem. Daar gaat het knijpen. Want wanneer kom je met je eigenheid in het gedrang om financieel het hoofd boven water te houden. Of is het zo dat we alleen maar in tijden van financiƫle voorspoed vrijheid hebben omdat we in goede tijden nu eenmaal meer tijd en geld hebben te besteden.

Het is geen nieuw verhaal maar wel een verhaal met verschillende invalshoeken.

Waar werken we samen en waar doen we dat juist niet? Waarom eigenlijk?

2 opmerkingen:

Caroline Heijer zei

Dit is inderdaad een herkenbaar dilemma. Vrijheid is een groot goed, waar mensen veel voor over hebben. Dat mag wat kosten. Daar tegenover staan twee punten: ten eerste hebben we veel minder geld dan een paar jaar geleden om ons heel veel vrijheid te veroorloven, en ten tweede kunnen we ons ook steed meer realiseren dat we niet zo uniek zijn als we altijd dachten. We zijn meer gelijk dan dat we anders zijn. En waarom zou je dan je eigen concept willen maken als er al goede concepten zijn? Binnen Biebsearch vind ik dat er een goede vorm is gevonden en dat jij het altijd mooi formuleert: samen waar moet en vrijheid waar kan

Annemarie van Essen zei

Laten we dat inderdaad maar zoveel mogelijk doen: samen waar moet en vrijheid waar kan.
:)

.