Pages

dinsdag 8 maart 2011

Het smelten van culturen

three african warriors (Volkenkunde leiden)
Soms kom je op bijzondere locatie terecht en het museum voor Vokenkunde is er een van. 

Dinsdag de 8e geef ik de hele dag samen met collega Marcel Mentink training aan een aantal nieuwe (en oude) Biebsearchbibliotheken in Noord- en Zuid-Holland georganiseerd door Caroline Heijer van Probiblio. Caroline is een van de bevlogen projectleiders die in het land aan de slag zijn met Biebsearch. En hoe!

In hele korte tijd heeft ze naast twee al deelnemende Biebsearchbibliotheken ook drie nieuwe bibliotheken enthousiast weten te maken. Dus de training wordt een feest van hernieuwde herkenning en van nieuwe ontmoetingen. Met bibliotheek Kennemerwaard en met de bibliotheek A tot Z heb ik in de masterclass al veelvuldig samengewerkt. Op een andere manier dan Edwin, maar wel met dezelfde dynamische organisatie.

Het is fijn om te zien en te ervaren hoe dat wat we begonnen zijn in Overijssel nu ook wordt uitgedragen op zoveel andere plaatsen in het land. Daarmee maken we ook gezamenlijke vaart om toe te werken naar diverse schouders waarop de samenwerking met scholen kan leunen. Dat maakt ook dat de verhalen die we nu vertellen alleen maar meer en meer diversiteit gaan krijgen. Juist omdat geen enkele school en geen enkele bibliotheek hetzelfde zijn. Dat maakt het ook juist een project waarbij school en bibliotheek ook altijd een unieke samenwerking aangaan. Elke school heeft een eigen cultuur, schoolgerelateerde doelstellingen en leerlingen die gevormd zijn hun eigen woon- en leefomgeving. Dat geldt natuurlijk ook voor de verschillende bibliotheken met hun eigen achtergrond en samenwerkingsrelaties.

Aan de creativiteit zal het niet liggen. Caroline heeft een bijzondere locatie uitgezocht om ook de basis in Noord- en Zuid-Holland te verbreden en te verdiepen. Een goede plek om het over het samensmelten van bibliotheek- en schoolculturen te hebben.

 

Geen opmerkingen:

.