Pages

woensdag 26 januari 2011

Allemaal mensen


De Leipziger Buchmesse kende in 2009 de jaarlijkse prijs voor ‘het mooiste boekontwerp ter wereld’ toe aan Allemaal mensen van de Franse tekenaar en schrijver Blexbolex (Bernard Granger).
Ik kon het niet laten om het boek via IBL aan te vragen. "Een plaatjesboek ligt op je bureau" meldde mijn collga me.
Een boek vol verbeelding, vol gekke lijntjes in je hoofd en vol met zoekplaatjes om maar twee beelden met elkaar te verbinden.

Ik dacht: laat ik deze ontdekking maar eens met u allen delen.

Blexbolex plaatste op elke dubbele bladzijde twee figuren tegenover elkaar tussen wie een connectie bestaat; een gelijkenis of een tegenstelling, soms maar een vage link. Er zitten voor de hand liggende duo’s bij als de pop en de poppenspeelster; keizer versus bedelaar, maar veel vaker getuigen de combinaties van fantasie en humor. De tekening ‘Een blinde’ toont een man die met stok en hond loopt. De tekening ernaast laat een man zien die niet uitkijkt waar hij loopt en op het punt staat tegen een verkeersbord aan te knallen: ‘Een verstrooide’....
Natuurlijk loop ik wat achter met een boek dat in 2009 al bekroond is. Maar gelukkig is er ook al een nieuw boek van Blexbolex verschenen dat ik na een genoegelijk uurtje ook maar heb aangevraagd: Seizoenen.
Bol heeft een fijn inkijkexemplaar om een goede indruk te krijgen van dit prachtige blader- en vooral denkwerk.

Beeldbron Musha Lulu

Geen opmerkingen:

.