Pages

zondag 11 oktober 2009

Educatieve games springen vooruit: Mijn naam is HaasLetterlijk springen de educatieve games uit de grond. In dit geval gaat het om de educatieve game 'Mijn naam is Haas'. De website is gemaakt met prezi en trekt al meteen mijn aandacht. Alleen daarom krijg je het gevoel te maken te hebben met een innovatief product. Gek misschien, maar zo werkt dat nu eenmaal in mijn vakjesgeest. "Prezi" hoort bij innovatief en onderzoekend.

Ik kwam er al een artikel over tegen in Vives over de gekregen prijs. Maar ik had me er nog niet verder in verdiept. Het ICT-cafe zette me weer op het spoor.

"Mijn naam is Haas is een verrassend crossmediaal concept, waarmee kleuters taal leren in een speelse setting. Het concept wordt als een universum voor het karakter Haas ontwikkeld. Alle producten hebben een plaats binnen het universum en versterken zo elkaar.

De kern van het concept vormt de online serious game.
In de serious taalgame creƫren kinderen de wereld van Haas door te tekenen, waardoor kleuters zelf controle hebben over de wereld en het verhaal dat ontstaat. Alle tekenacties van het kind hebben direct invloed op het zich ontwikkelende verhaal. Zo is elke spelsessie uniek en blijft het spel boeien.
In dit creatieve proces worden de taalelementen op speelse wijze aangeboden."

Ik vind het nogal blazige taal, maar ik begrijp de didactische boodschap wel. Het gelikte, maar wel verhelderende filmpje op de website van Mijn naam is haas vind je trouwens hier.

Sprout heeft het iets meer down to earth verwoord:
"Mijn naam is Haas is een educatieve videogame voor kleuters. In het spel begeleidt het spelende kind het karakter Haas - inderdaad, een haas - op zijn tochten door 'de wereld van Haas', door bijvoorbeeld bruggen te tekenen zodat het beestje een rivier kan oversteken. Onderwijl leert het kind allerlei woorden en oplossingsgericht denken. Weij: "De speler loopt als het ware arm in arm met Haas. Daardoor is het een echt interactief verhaal waar kinderen helemaal in opgaan."

Ook op twitter zie ik wel enige roering. Dat begrijp ik wel aangezien het idee en de vorm buitengewoon interessant zijn. @mijnnaamishaas kun je ook zelf volgen.

Als ouder van een 3 en een 5 jarige ben ik heel benieuwd naar de uitwerking. Ik denk dat het een aanvulling is op datgene wat ik graag mijn kinderen wil meegeven. Taal en spelen in een.
Als bibliotheek zouden we een dergelijke opstelling eens kunnen neerzetten op de peuter- en kleuterafdeling van de bibliotheek en ouders vertellen hoe ze de taal van hun schattige kinderen een extra boost kunnen geven en het zelfs ter plekke ervaren. Wie weet ligt daar dan ook weer een mooie samenwerking met bijvoorbeeld de consultatiebureaus.


3 opmerkingen:

Unknown zei

Toch mooi wat je met Prezi kunt doen. Was die tool alweer vergeten maar het ziet er fraai uit dit!

Annemarie van Essen zei

Ik had me niet gerealiseerd dat je er ook een website mee kunt bouwen.
Mooi is het zeker!

Karel zei

Ja, het lijkt op Prezi, alleen is de site niet met Prezi gemaakt. Kijk maar naar de oude website van Haas uit 2006, toen bestond Prezi nog niet.

.