Pages

woensdag 3 december 2008

Meerderheid versus meer lawaai makende minderheid?Ik ben iemand van consensus. Dat ik dus theoretisch 28% van de Nederlandse bevolking voor het hoofd zou kunnen stoten met deze post is een behoorlijke risico. Vinden jullie niet? Maar hey, soms moet je gewoon eens die innerlijke criticus loslaten en er voor gaan.

28% van de Nederlandse bevolking rookt. 72% van diezelfde bevolking rookt dus niet. In Nederland zijn ongeveer 4 miljoen rokers volgens cijfers van Stivoro .

Van die 28% zijn er gezelligheidsrokers, obsessierokers en gewone 'waar wil je dat ik rook-rokers'. Prettige rokers, vind ik dat. Want ze geven mijn de gelegenheid om te zeggen dat ik daar in mijn eigen huis, tijdens het eten en nog wat van dat soort momenten geen behoefte aan heb maar dat mijn tuin, terras en schuur natuurlijk altijd open voor hun staan. Roken vergt namelijk ook iets van je omgeving. En wanneer ik daar zelf een inbreng in heb, kan ik daar veel beter mee omgaan.

Nu echter, lees ik vooral die berichten die gaan over (ik herhaal het nog maar eens) 28% van de Nederlandse bevolking en daar nog weer een klein percentage van.

"Uit een onderzoek in mei 2007 van TNS NIPO komt verder dat een rookvrije horeca voor 70% van de Nederlanders een verademing zou zijn. Vooral de niet-rokers (90%) en ex-rokers (81%) kijken uit naar een fris avondje uit."
Ik moet zeggen dat ik dan het becijferen een beetje kwijt begin te raken.

Maar goed, mijn punt is het volgende wanneer je nog in staat bent mij te volgen: ik vind het bijzonder prettig dat er niet meer in de horeca gelegenheden gerookt mag worden.
Maar daar hoor en lees ik niets over. Betogers tegen het rookverbod bestormen zelfs het Malieveld. Een actielied (ik zal jullie de link besparen) is al gemaakt en overal te vinden. Hoe komt dat nu dat de omzet van die kleine kroegjes daalt? Want al die rokers kunnen toch nergens naar toe (in theorie, dat begrijp ik ook wel). Blijven die nu allemaal thuis? Was hun enige motivatie om naar de kroeg te gaan het roken omdat ze dat bijvoorbeeld thuis toch ook al niet meer mochten?

Vind ik rokers ongezellig of vervelend? Welnee. Ik vind sommige rokers ongezellig en vervelend. Maar dat geldt ook voor sommige niet-rokers.

Ik vind het vervelend dat er in ieder geval in de media het beeld ontstaat dat de rokers van deze wereld nu eenmaal recht hebben op hun sigaretje en dat dat recht boven een algeheel recht staat. Daar gaat voor mij de plank krom. Want in hoeverre betekent dat dan dat ik als niet-roker mijn stem verloren heb voor mijn rookvrije omgeving.

Is het rookverbod betutteling? Nee, dat denk ik niet. Het heeft namelijk te maken met volksgezondheid maar ook zeker met het recht van een rookvrije omgeving voor iedereen. Ik vind dat eigenlijk wel een plezierig recht voor ieder mens. Aan de buitenkant kun je namelijk ook niet zien of iemand gezond is, astma heeft of bijvoorbeeld en hartafwijking wat benauwdheid veroorzaakt.

Weet je wat ik vervolgens net zo lastig vind? Omdat ook te gaan vertellen aan anderen: dat ik het helemaal geen slecht idee vind, dat rookverbod. Omdat we er nu eenmaal niet altijd 'samen uit komen'. Over poldermodelgedachte gesproken.

Vervolgens loop ik gerust uit vrije wil mee naar buiten wanneer ik met roker M. of K. in een bijzonder goed gesprek verwikkeld ben dat ik graag wil vervolgen. Dat is vervolgens mijn vrije keuze.

foto by mendhak

12 opmerkingen:

Gerard Bierens zei

Ik denk niet dat je met dit genuanceerd verhaal ook maar iemand voor het hoofd kunt stoten, behalve dan dat kleine percentage mensen die zo overtuigd zijn van hun eigen gelijk dat ze de ander niet willen horen.

Even nuanceren, die groep bestaat trouwens uit zowel rokers als niet rokers.

Marina Noordegraaf .... zei

Prachtig geschreven hoor! En mooie comment van Gerard. Ik ben het helemaal met je eens dat er geen sprake moet zijn van een omgekeerde wereld. Het is hoe dan ook moeilijk om je in te leven in de ander als die dat - andersom - niet ook in jouw ademruimte doet. Vinnik zelf :-)

Unknown zei

Ik kan me ook vinden in je verhaal maar even over die kleine kroegen etc: de rokers gingen niet naar de kroeg om alleen te gaan roken maar voor hen (vaste kroegbezoekers) is roken een belangrijk onderdeel van de ontspanning daar.

Gisteravond was ik -heel per ongeluk- ook in mijn vaste kroegje. Daar is gisteren een rookruimte geopend waar je met max 4 mensen in kan. Op een gegeven moment stonden we daar: de drie enige aanwezige klanten en de barkeeper. De rest van de kroeg was leeg en bleef dat ook.

We vonden het beeld zo mooi en de wereld zo omgekeerd dat we er foto's van hebben gemaakt.

Geen enkel probleem met het hok, ook niet met naar buiten gaan. Nergens een probleem mee eigenlijk.

Maar dit soort dingen slaat gewoon nergens op. Zulke avonden zijn gewoon niet te vergelijken met de zaterdagen dat het overal vol is. Zulke avonden veroorzaken al dat geschreeuw.

Denk ik.

Daniëlle zei

Mooi verhaal! Ik heb al vaker bij Edwin aangegeven (hij heeft er ook weleens een postje over), ik snap maar niet waarom het hier zo'n probleem is en in andere landen niet. In Engeland haalt echt niemand het in zijn hoofd om ook maar ergens te roken waar het niet mag. Tenminste, niet in de pubs en concertzalen waar ik de laatste 2 jaar geweest ben. Maar ja, het zal het aard van het volk dan wel zijn?

Anoniem zei

Hi,

je hebt het aangedurfd :) Goed hoor en mij stoot je in ieder geval niet voor het hoofd. Snap alle ophef ook niet helemaal. Ik vind het helemaal geen ramp om even naar buiten te gaan, lastig is het wel als je tas en jas nog binnen in het restaurant hangen omdat anders de eigenaar denkt dat je hem smeert. Danielles opmerking kan ik denk ik wel duiden, heb je de Engelse politie wel eens aan de slag gezien, ik zou het niet in mijn hoofd halen mij niet aan de regels te houden. Eniwee mij zie je niet in een kroeg en als ik er wel per ongeluk ben dan zie je mij ook af en toe buiten :)

Moqub

Daniëlle zei

@Moqub: Dat van die Engelse politie snap ik niet helemaal. Die dragen niet eens wapens. Mijn Engelse vrienden schrokken zich helemaal rot toen ze de 1e keer meegingen naar een voetbalwedstrijd hier, al die ME op de been en ook nog eens gewapend.

Enfin, ik vind dit eigenlijk best een leuke discussie maar Edwin en jij moeten ons nog wat meer tegengas geven :-)

Annemarie van Essen zei

:) Jullie maken me helemaal blij dat ik toch mezelf over de streep heb getrokken en ben gaan schrijven!

@Gerard. Mooi, dan heb ik het geschreven zoals ik het graag wilde schrijven. :)
@Marina. tanx. vinnik trouwens ook. ;)
@Edwin, Ik had je graag met je kroegcollega's willen zien! Wat een bijzonder gezicht moet dat inderdaad zijn geweest. Bijna een historisch moment. :)En inderdaad, point taken.
@Dannielle Dat vind ik ook zo bijzonder. Alsof opeens het poldermodel weer woest tot leven komt. "sssssamen beslissen" oid.
@Moqub Die ophef begrijp ik ook niet helemaal. Grappig trouwens dat ik zelf nog nooit heb stil gestaan bij het jas/tas verhaal. Hmmmm...

Anoniem zei

Draag ook nog even een steentje bij. Weet je wat het lekkerste is als roker, het verlangen naar dat sigaretje en het steeds uitstellen. Mij stoot je dus ook niet voor het hoofd, mis het echter wel dat sigaretje bij het 5e biertje. Maar je leert ermee leven. Leuk plaatje trouwens!

Annemarie van Essen zei

@karin : en wat een leuk steentje. Grappig, dat verlangen herken ik wel van bijvoorbeeld het uitstellen van net 'dat ene stukje chocolade' etc. zoiets?

Astrid zei

@Edwin: hilarisch! Dat moeten prachtige foto's zijn.

@Essen: Ook ik kan me helemaal vinden in je betoog en alle reacties. Het voelt ook een beetje als die brutalen, die de halve wereld hebben, wat op de één of andere manier altijd veel zwaarder weegt en meer effect heeft dan die andere helft voor de niet-brutalen...

Wannabook zei

Mij valt op dat je tegenwoordig op tv zo dikwijls een kantoorpand ziet, bijvoorbeeld van een bijna omgevallen bank of zo, en dat daar dan altijd een paar van die kleumende figuren voor staan die hun nicotineshot staan binnen te halen. Meestal vind ik ze er wat zielig uitzien. Ik heb natuurlijk gemakkelijk praten: ik rook niet. Maar ook niet zo fanatiek dat er bij mij in huis niet gerookt mag worden. Maar die mensen daar buiten voor die kantoren. Of bij de achterdeur van een winkel. Nee, als ik rookte, zou ik het zo niet willen.

Anoniem zei

Kijk ook eens op deze site, voor meer informatie over rokersziekten

.