Pages

vrijdag 23 mei 2008

Op weg naar een klantgestuurde Digitale Bibliotheek Nederland: VOB ledenvergadering

De ledenvergadering van de VOB komt er weer aan. Ik zag in het programma alweer de nodige spannende stukken verschijnen. De G!ds, waar Mark Dekkers ook een stuk aan waagde, schoolbieb waarover het nodige wordt voorgesteld en Op weg naar een klantgestuurde Digitale Bibliotheek Nederland.

Samenvattend in één oogopslag
De Digitale Bibliotheek Nederland gaat substantieel bijdragen aan het bereiken van de eerdergenoemde drie kerndoelen ten behoeve van de nieuwsgierige en betrokken Nederlander: vergroten van het bereik, verbeteren van het aanbod en verbeteren van de infrastructuur en beschikbaarheid .

De Digitale Bibliotheek in 2012:
-bedient meer klanten en heeft een beter bereik onder nieuwe doelgroepen (, zoals scholieren) ;
-voorziet via de nationale bibliotheekpas over een eenvoudige en uniforme toegang;
-kent meer thuisgebruik van digitale informatiebronnen via goede licentieafspraken mogelijk gemaakt;
-biedt goede toegang tot ontsloten content op het gebied van Beeld & Geluid;
-neemt deel in virtuele ‘Communities’ van en voor haar klanten en heeft aldus een vorm van directe interactie met klanten gerealiseerd;
-biedt toegang tot één virtuele nationale collectie die bibliotheken met elkaar hebben opgebouwd;
-biedt gepersonaliseerde diensten via de persoonlijke portal ‘mijnbibliotheek.nl’ ;
-heeft met behulp van haar dienstenportfolio een bredere samenwerking met maatschappelijke partners zoals onderwijsinstellingen en culturele instellingen gerealiseerd.
zie hier het hele rapport

Mooie doelstellingen.
Groei lijkt me logisch. De nationale bibliotheekpas staat niet alleen op mijn verlanglijstje, maar ook op die van jantweepuntnul.
Thuisgebruik en licentieafspraken kosten geld, daar zal het vast gaan wringen. Maar een mooi streven is het zeker.
Goede toegang tot ontsloten content: kom maar op met de widgets! Kom maar op met de bijgewerkte zoekmogelijkheden.
Neemt deel in virtuele communities: er heeft iemand met mij zitten praten. Mijn eigen stokpaardje. :) Of het voorbeeld van Rita krijgt landelijk navolging, dat lijkt me meer waarschijnlijk. ;)
Een virtuele nationale collectie. Veel werk, maar inderdaad verdwijnt dan de versnippering voor de klant.
Gepersonaliseerde diensten hebben inderdaad de toekomst.

In het rapport wordt er gesproken over meersnelheden strategie. Voorlopers laten voorlopen en beginners op hun eigen niveau laten inhaken en daarmee zorgen dat in 2012 iedereen daadwerkelijk bij de gewenste (tussen)streep is.


Het doel is om in 2012 een situatie te bewerkstelligen waarin sprake is van optimale complementariteit tussen de fysieke locale bibliotheek en de virtuele bibliotheek. Voor beide vormen zal deze normen gelden: laagdrempelig, betrouwbaar, en een hoge kwaliteit van persoonlijke dienstverlening.

Als instrument zullen wij in dit verband onder meer de bestaande digitale scan gaan actualiseren om per bibliotheek (i) te kunnen bepalen welke typologie van toepassing is en (ii) vervolgens de routekaart naar successen met de virtuele bibliotheek te kunnen aangeven, in termen van kosten en baten. Duidelijk is nu al dat de strategie het kenmerk van meerdere snelheden in zich zal moeten dragen.

Het is voor de branche van vitaal belang dat in 2012 een moderne digitale bibliotheek beschikbaar is voor vele miljoenen Nederlanders. Ook in de bibliotheeksector bestaat in brede kring de overtuiging dat wij bij het toepassen en beheren van ICT nauwer moeten samenwerken en vooral niet onderling moeten concurreren.

Wij maken in het programma onderscheid tussen vijf programmalijnen. In het kader daarvan zullen diverse projecten worden uitgevoerd. De programmalijnen en voorbeelden van projecten worden hieronder beschreven:
Programmalijn 1 ‘Diensten’
Programmalijn 2: Informatie Architectuur
Programmalijnen 3: Promotie en interactie
Programmalijn 4: Content
Programmalijn 5: Ondersteunen
zie hier het hele rapport

2 opmerkingen:

Unknown zei

Ik mis toch wel een paar dingen in het overzicht. Belangrijkste:

De nieuwe digitale bibliotheek wordt WEL gevonden door Google....

Jan Klerk zei

Ik ben nog door dat stuk aan het ploegen evenals het meer dan 80 pagina's dikke stuk over 'informatiearchitectuur'. Ik vind het wel een mooi streven om in 2012 een volwaardige digibieb te hebben staan. Alhoewel 4 jaar in ICT-termen eigenlijk een waanzinnig lange tijd is:-( Ik wacht nog ff met inhoudelijk reageren tot ik de stukken helemaal doorgrond heb.

.