Pages

donderdag 29 mei 2008

Ding 18. Catalogiseer je boekenkast met LibraryThing


Er staat keurig in mijn sidebar een widget van LibraryThing. Maar tegelijkertijd weet ik dat ik daar niet echt voor ben weggelegd. Ik houd van browsen, ook door mijn eigen boekenkast. De tijd die een dergelijke enorme klus me zou kosten, staat me tegen. Plus dat het een bijna intieme bezigheid kan zijn. Want wat zegt mijn boekenkeuze over mij.

Maar tegelijkertijd vind ik het wel heel prettig om bijvoorbeeld een aantal van mijn 'nog te lezen en van te genieten' boeken ergens te verzamelen. Zodat ik in ieder geval weet dat ik ze nog eens wil lezen en dat ik niet op twintig verschillende briefjes zo her en der in mijn oh zo georganiseerde huis het niet terug kan vinden...

Het grappige is, dat ik direct na het inloggen met mijn eigen account eerst eens op zoek ging naar de extra's. Widgets, uitnodigingen, een chiclet , signatures maken, de API's speciaal voor Nazdrave, de Amazon Bookmarklet en ga nog maar door. (Zo'n mok staat me trouwens ook wel aan ;))
Ook blijven mijn ogen even hangen bij de doorlink naar de winnaars van de boekenstapelwedstrijd. Tja.. Dat ik via via ook nog eens het account van Tim Spalding ontdek is leuk. Grappig hoe hij zich juist ook op de foto als familyman profileert. Vind het wel interessant, ben dan altijd benieuwd of dat bewust is of niet. (Lees heel goed zijn 'about me' stukje, dan snap je mijn interesse wel. :))

Maar goed.. dat is natuurlijk niet het meest in het oog springende van LibraryThing. Hier mogen we allemaal bibliothecaris spelen! (of zijn natuurlijk ;)) Maar bibliothecarissen gebruiken het andersom ook. Wat dacht je bijvoorbeeld van de letterenbibliotheek van de Universiteitsbibliotheek Utrecht? Lees ook goed de reacties, want soms staat daar bijzonder nuttige info in. Hier in ieder geval wel wanneer het gaat om implementeren.

Ik ben al lid van de parelketting. De oh zo bruisende groep die tiend in het leven heeft geroepen. Al opgericht op 21 januari en alle leden hebben samen al 938 boeken!! Wie is er hier zo enthousiast geweest? Ik in ieder geval niet. De 201 boeken van Hospita en de 428 (!!) boeken van yvoseule en de 185 boeken van Notazealot36
helpen aardig op weg. Mijn eigen bijdrage steekt dan wel sober af tegen deze overvloed.

Wat ik echt, echt mooi vind is de functie lokaal (rechtertabbladen). Dan krijg ik de dichtbijgelegen boekhandels, evenementen (1 juni zwolse boekenmarkt trouwens, zie ik net ;)) en de bibliotheken!!!! Ik mis wel 'mijn eigen bibliotheek' De groten worden genoemd: Deventer, Hengelo, Enschede, Achterhoeksepoort en Winterswijk. tja.. waarom Zwolle er dan weer niet bij opstaat of Almelo.

Maar dan.. Eureka! Ik kan zelf toevoegen! Dat is leuk!
Gaan we nu allemaal onze eigen bibliotheken invoeren? Als extra oefening, zeg maar? :)
En en en (nu helemaal enthousiast wordt) je kunt ook al je activiteiten noemen en invoeren. En als directeur of werknemer kun je je deze werkplek ook nog toe-eigenen.

(Zouden we hier ook niet meteen Zoek & Boek aan mogen hangen? Iets voor de VOB om uit te zoeken?) En wat dacht je van: leden in de buurt? (Die er trouwens niet zijn. Waarschijnlijk omdat het toch wel heel persoonlijk is om ook je woonplaats op te geven.)

Zelf ben ik ook lid geworden van de early reviewers groep. Nog zien of het wat oplevert, maar leuk is het wel.

Mijn eigen ervaringen zijn wat dubbel. Mooi, interessant en zeker de moeite waard om mij eens verder in te verdiepen. Ook bijvoorbeeld (daar gaat ze weer ;)) voor mijn leeskringen. Ik denk zo in eerste instantie niet dat het echt geschikt is voor de jongeren met bijvoorbeeld hun fictiedossiers. Daarvoor zijn genoeg andere logboeken te vinden (of te bedenken of toe te voegen of..)
Nu ik me driftig bezig houdt me de ideeën voor leeskringen en digitalisering loop ik wel aan tegen een belangrijke factor: het niet digitaal vaardig zijn.

Niet alle gebruikers van onze bibliotheken of van de diensten van de OBD zijn in staat zich zonder moeite op het web te bewegen. LibaryThing vind ik leuk, maar het vergt toch een bepaalde intuïtieve kennis. Die is niet bij iedereen aanwezig. Natuurlijk ligt daar een prachtige taak, maar of LibraryThing in deze vorm daar zo geschikt voor is..

Ik ben vooral enthousiast over de extra's. Het toevoegen van boeken vind ik wel leuk, maar niet helemaal mijn Ding. (persoonlijk dan) Ik denk dat ik voor mijn doelgroepen nog maar eens moet gaan nadenken over de mogelijkheden. Het kunnen toevoegen en delen van informatie vind ik dan wel weer prachtig.
Ik ben nog in tijdelijk beraad, zullen we maar zeggen. ;)

1 opmerking:

Marina Noordegraaf .... zei

"Slechts" 8 boekjes ingevoerd, maar je verhaal is goed onderbouwd. Dat tijdelijk beraad is in goede handen.

Bij het invoeren van boeken kan CueCat wel helpen. Ook nog eens een leuk hebbedingetje!

Shelfari ziet er wel wat strakker uit, maar met de API kan Nazdrave alles knutselen toch? :-)

.