Pages

dinsdag 18 maart 2008

Lezen Centraal: Hoe overleef ik... lezen in het vmbo

Na vandaag buigen mijn nachtkastje en mijn lichtelijk chaotische buro nog verder door van alle ontvangen literatuur en alle suggesties-te-lezen.
Lezen centraal: Hoe overleef ik... lezen in het vmbo.
Alles speelde zich af in het Theater van 't Woord in de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

Ik vond het een leuke en inspirerende dag. Voor het grootste deel vooral door de collega's uit het land met wie ik weer even kon bijpraten of die ik voor het eerst de hand kon schudden.

Het programma was druk, vol en liep vanaf het eerste moment uit. Qua organisatie vond ik dat er wel een paar steekjes bleven liggen. Te weinig bemensing bij het inschrijven, geen nummertjes (noch haakjes) voor de jassen en een wat rommelige dagvoorzitter die duidelijk nerveus was.

De eerste lezing was 'Lezen in het vmbo vanuit cultureel perspectief' met als spreker Frans Willem Korsten, voorzitter commissie Letteren Raad voor Cultuur.
Een boeiende lezing door een droog ironische vakman met een geweldige stem om naar te luisteren! Vooral de 12 aardverschuivingen in onze cultuur waren bijzonder boeiend. Voor de liefhebber heb ik ze in mijn zwarte boekje genoteerd!

Daarna was het de beurt aan Bart Engbers, directeur Vader Rijn College in Utrecht (een zwarte haren school) om zijn verhaal 'Lezen in het vmbo vanuit de praktijk van alledag' te houden. Op zich een boeiend verhaal, maar wel te ver weg van de bibliotheek en mediatheek om het echt interessant te blijven vinden. Want juist dat wilde ik wel weten. Hoe liggen de verhoudingen en welke ondersteuning ondervindt hij. Tussen de regels (en de koffie) door begreep ik trouwens dat hij een goede mediatheek heeft en een prima relatie met de bibliotheek Utrecht.

De forumdiscussie met Dick Schram, Ed Olijkan en Mia Stokmans vond ik wat chaotisch en leverde me niet veel extra enthousiasme op. De introductie van het boek 'Lezen in het vmbo' was leuk, maar de kritische reflectie vanuit het deskundig panel viel me ietswat tegen. Bijgebleven zijn opmerkingen als 'kinderen vrij laten in hun keuze', 'leesplezier staat voorop', 'wel verplicht een reflectiewerk maken' (wat mij dan weer tegenstrijdig doet overkomen ivm leesplezier) en 'ja, het is lastig ze aan het lezen te krijgen'. Niet heel erg nieuw.

Maren Stoffels, winnares Jonge Jury 2007, las voor uit eigen werk. Leuke intermezzo na de lunch. Die trouwens goed deed smaken. Wel was het verschrikkelijk druk. Maar ik begreep ook dat de hele studiedag vol was.

Een fijne lezing was die van John Schrijnemakers, kinderboekhandelaar te Amersfoort. Zijn verhaal 'Boekenaanbod, wat zijn nu goede boeken voor het vmbo?' heeft me behoorlijk aan het schrijven gezet. Hij liep letterlijk aan de hand van foto's zijn boekenkasten langs en liet zien wat hij geschikt vond. Duidelijk huiswerk dus in het kader van een van mijn Dingen.

Daarna volgden er nog een aantal good practices. Jammer genoeg kregen ze elk maar tien minuten de tijd. Organisatie, hier had je extra tijd in moeten investeren! Deze vertaalslag naar de praktijk is zo verschrikkelijk belangrijk voor haakjesvorming in de geest van professionals. 'Ohhhhh, hebben ze dat zo gedaan!'
Leeskracht, Pubers lezen voor aan kleuters, een project in Friesland en een buro dat mooie dingen met filmpjes, pubers en boeken doet passeerden de revu.

Tenslotte waren we getuige van de prijsuitreiking van de prijsvraag Lezen in het vmbo. Boeiend om al die verschillende voorbeelden en methoden kort langs te horen komen. Dat is iets wat inspireert!
Ik verheug me op voorbeelden die stichting Lezen weer in een mooi boekwerk gaat fröbelen. Natuurlijk tegen kostprijs. ;

Fascinerend om een grote groep mensen bezig te zien met dat boeiende thema. Lezen op het vmbo. Ik denk dat er daar nog mooie dingen te doen zijn. Maar dat we onze doelgroep ook niet moeten onderschatten. De slimme schatteboutjes zijn misschien niet altijd even informatievaardig, maar vaardig met de mond zijn ze wel.

vmbomeisjes:"kwek kwek kwek kwek"
leraar:"klets toch niet de hele tijd. Moeten jullie niet ergens zijn?"
vmbomeisjes:"meneer, wij communiceren.."
leraar:"......"
vmbomeisjes:".. en u bent ruis, meneer"


2 opmerkingen:

steenwijk23 zei

uitgebreid verslag zeg!
ja die discussie over leesplezier en refelectieverslag vond ik ook niet zo uit de verf komen
Het verhaal van de boehandelaar sprak mij bijzonder aan. Leuke tips kan iedreen gebruiken
Morgen verslag doen op school Ideeen uitwisselen ..
steenwijk23

p.s. je stond achter mij in de lange rij aan het begin van de dag;)

Annemarie van Essen zei

Echt waar!!!
Heb ik je zo gemist. :o
Ik was ook al meteen zo druk met kletsen.
Jammer dat ik je over het hoofd heb gezien.

Die boekhandelaar heeft me echt aan het schrijven gezet. :D

.